Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2018 The Journal of Immunology May 15, 2018

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology May 15, 2018

08.05.2018

http://www.jimmunol.org/content/200/10/3364

NETs tvořící neutrofily aktivují autoreaktivní B lymfocyty u pacientů se systémovým lupusem

Systémový lupus erythematosus je spojen s produkcí autoprotilátek, které vytvářejí cirkulující imunokomplexy s vlastními extracelulárními nukleovými kyselinami. Imunokomplexy tvoří depozita v periferních tkáních, kde jsou zodpovědné za spuštění zánětlivé reakce a poškození tkání. Současná data předpokládají, že imunokomplexy obsahují také LL37‒DNA komplexy derivované z neutrofilních extracelulárních pastí (NETs) a že pacienti s lupusem vytvářejí patologické autoprotilátky proti těmto strukturám, včetně protilátek proti LL37. V této studii autoři prokázali, že NETs přímo spouští produkci Ig lidskými paměťovými B lymfocyty. A to na základě přítomnosti LL37‒DNA komplexů v NETs, které mají unikátní schopnost dostat se do endosomálního kompartmentu B lymfocytů a aktivovat TLR9. U pacientů s lupusem NET-derivované LL37‒DNA komplexy spouští polyklonální aktivaci B lymfocytů díky stimulaci TLR9, dále také dochází k expanzi selfreaktivních paměťových B lymfocytů produkujících antiLL37 Ig. Tato data naznačují, že zde existuje unikátní spojení mezi neutrofily a B lymfocyty, v němž hrají roli NETs, které aktivují TLR9 a BCR, což vede k produkci anti-NET Ig.


http://www.jimmunol.org/content/200/10/3568

Orálně podávaný NaHCO3 aktivuje protizánětlivé cesty ve slezině: důkaz, že cholinergní signály jsou přenášeny mezoteliálními buňkami

Autoři studie testovali hypotézu, že orální podávání NaHCO3 stimuluje splenické protizánětlivé cesty. Po orálním podání NaHCO3 krysám došlo k polarizaci fenotypu makrofágů, k shiftu z M1 (zánětlivých) k M2 (regulačním). Navíc se zvýšil počet FOXP3+CD4+ T lymfocytů ve slezině, krvi a ledvinách krys. Podobné protizánětlivé změny v polarizaci makrofágů byly sledovány také v krvi dobrovolníků, jimž byl podávánNaHCO3. Dalším zajímavým výsledkem bylo, že jemná manipulace k vizualizaci sleziny během chirurgické laparotomie, byla schopná narušit odpověď/odezvu u krys a vedla k hypertrofii/hyperplazii kapsulárních mezoteliálních buněk. Byla nalezena tenká kolagenní spojení s kapsulárním mezotelem zprostředkovaná mezoteliálními buňkami. Mezoteliální buňky zapojené v těchto spojeních se pozitivně barvily na pan-neuronální marker PGP9.5 a acetylcholin esterázu. Obsahovaly také mnoho ultrastrukturálních elementů, které vizuálně „napodobovaly“ neuronální strukturu. Narušení těchto jemných mezoteliálních spojů nebo přerušení n. vagus vedlo ke ztrátě exprese acetylcholin esterázy a redukovalo splenickou hmotu. Data naznačují, že orální podání NaHCO3 aktivuje splenické protizánětlivé cesty a že signály, které jsou odpovědné za tento impulz, jsou přenášeny do sleziny díky nově nalezené neuronal-like funkci mezoteliálních buněk.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 200,Issue 10
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/200/10