Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2018 The Journal of Immunology 1 May 2018

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology 1 May 2018

01.05.2018

http://www.jimmunol.org/content/200/9/3231

K zabití cílové buňky NK buňkou stačí pár degranulací

NK buňky mají cytotoxické funkce a jsou důležité v obraně proti virovým infekcím a nádorům. NK mediovaná cytotoxicita je dána hlavně přímou sekrecí lytických granulí, které obsahují perforin a granzymy. Je známý mechanismus transportu lytických granulí, jejich sekrece do NK buněčné lytické synapse s cílovou buňkou, ale málo je známo o degranulaci. Autoři sledovali degranulaci pomocí 4D konfokálního mikroskopu s vysokým rozlišením. Sledovali vytvoření mezibuněčné synapse (NK ‒ cílová buňka) a kvantifikovali degranulaci NK buněk (s využitím degranulačního indikátoru LAMP-1–pHluorin). Navzdory tomu, že obsahují NK buňky téměř 200 granulí, k zabití cílové buňky stačí 2‒4 degranulační procesy. Ačkoli NK buňky uvolňují přibližně desetinu celkové rezervy lytických granulí na jednu cílovou buňku, stačí k zabití cílové buňky něco více než 1 setina. Kinetika NK buněčného zabíjení koreluje s velikostí a množstvím efektorových molekul v lytických granulích, stejně tak s načasováním, nikoli prostorovým uspořádáním degranulačního procesu.

http://www.jimmunol.org/content/200/9/3201

Nové protizánětlivé peptidy založené na interakci chemokinů a glykosaminoglykanů redukují migraci leukocytů a vážnost onemocnění v modelu revmatoidní artritidy

Zánět je charakterizován infiltrací leukocytů z cirkulace do místa zánětu. Leukocyty jsou do místa určení atrahovány chemokiny, jedná se o bazické proteiny, které interagují s chemokinovými receptory exprimovanými leukocyty a iniciují jejich aktivaci a extravazaci. To je umožněno imobilizací chemokinu glykosaminoglykanem na endoteliálním povrchu cév, tj. chemokin se naváže na GAG. Specifický úsek bazických aminokyseliny chemokinů, často C konec, interaguje s negativně nabitým GAG. Tato interakce je považována za nezbytnou pro funkci chemokinů, na něž se poté vážou leukocyty skrz chemokinový receptor. Autoři nasyntetizovali krátký řetězec peptidů, které se vážou na GAG, a to na bázi CCL5, CXCL8 a CXCL12gama. Tyto peptidy se vázaly na GAG s vysokou afinitou, což omezilo leukocytárním migraci po lidském endoteliálním monolayeru v reakci na vystavení chemokinům. Připravené peptidy, které se vážou na GAG, omezují vazbu chemokinů, což omezuje „prezentaci“ chemokinů na endotelu cév a možnosti leukocytů navázat je svými receptory. Navíc se ukázalo, že peptid na bázi CXCL8 redukuje vážnost nemoci a snižuje hladinu zánětlivé TNF alfa v myším modelu Ag-indukované artritidy.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 200, Issue 9
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/200/9