Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2017 The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

07.11.2017

http://www.jimmunol.org/content/199/10/3583
Neklasické monocyty stojí za sekundárním poškozením, neurokognitivním poškozením a neutrofilní infiltrací po traumatickém poranění mozku.
Traumatické poranění mozku je spojené s rekrutací leukocytů do poškozené tkáně. Monocyty tvoří velkou část imunitních buněk, které do CNS vcestovávají mezi prvními a podílejí se na sekundárním poškození mozku nebo vytváří prostředí pro hojení a regeneraci postižené tkáně. Monocyty obsahují mnoho subpopulací lišících se fenotypem, tedy i základními funkcemi. Ale to, na čem záleží, jaká subpopulace je na místo poškozeného mozku rekrutovaná, není zatím známé. Autoři tedy sledovali, která monocytární subpopulace je potřebná k formování časného zánětlivého infiltrátu v poraněné tkání, a zda deplece této populace povede k omezení sekundárního poškození a zmírní se dopad na neurokognitivní funkce. Globální deplece monocytů korelovala se signifikantním zlepšením mozkového edému, motorické koordinace, pracovní paměti a snížila se také neutrofilní infiltrace. Ale cílená deplece klasických monocytů neměla vliv na migraci neutrofilů do CNS. Je tedy nasnadě, že za migrací a posílením zánětu stojí neklasické monocyty. Při pokusech na myších se sníženým počtem neklasických monocytů (CX3CR1−/−) se prokázalo, že dochází k redukci neutrofilního infiltrátu. Autoři tak uzavírají, že jejich data dokládají důležitost role neklasických monocytů v patologii traumatického poranění mozku u myší.


http://www.jimmunol.org/content/199/10/3691
Dlouho žijící vrozené IL-17 produkující γ/δ T lymfocyty modulují antimikrobilální epiteliální obranu v tlustém střevě
Střevní IL-17 produkující buňky, tedy Th17, γ/δ T lymfocyty a vrozené lymfoidní buňky jsou rozdílně distribuovány v trávicím traktu. V této studii autoři popisují důležitost střevních IL-17+ γ/δ T lymfocytů (γ/δ T17) při obraně proti mikrobům. Tyto buňky se vyvíjejí před narozením a přetrvávají ve tkáni, jedná se o dlouho žijící buňky s minimální obměnou. Většina γ/δ T17 v tlustém střevě exprimuje také Vγ4 a CCR6 a nacházejí se hlavně ve vrozených lymfoidních folikulech v tlustém střevě. Tyto buňky u myší, kterým chybí konvenční dendritické buňky 2, produkují vyšší množství IL-17 souběžně se zvýšenou antimikrobiální odpovědí epitelu, např. se zvyšuje produkce Reg3γ a Reg3β (antibakteriální peptidy z rodiny C lektinů). Pokud γ/δ T lymfocyty chybí nebo je neutralizován IL-17, klesá výrazně protibakteriální odpověď epitelu. Je tedy pravděpodobné, že γ/δ T lymfocyty posilují protimikrobiální slizniční imunitu.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 199,Issue 10
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/199/10