Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2018 The Journal of Experimental Medicine February 2018

The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine February 2018

05.02.2018

http://jem.rupress.org/content/215/2/575

Nepřerušená aktivita FOXO1 působí jako prevence anergie a je nutná k udržení paměťových CD8+ T lymfocytů

Infekcemi intracelulárními patogeny jsou aktivovány CD8+ T lymfocyty, které podléhají diferenciaci, různé subtypy jsou charakterizované určitými funkcemi, lokalizací, délkou života, kapacitou sebeobnovy atd. Program pro diferenciaci je řízen také FOXO1, což je transkripční faktor, který je zapojen do přežití, DNA oprav, sebeobnovy a proliferace. Autoři zjišťovali, pro který fenotyp CD8+ T lymfocytů je nezbytný. Při svém pokusu využili myši infikované CMV, perzistentní latentní virus, který vyvolá různou odpověď cytotoxických T lymfocytů, tj. akutní resolvující nebo inflační. Pro všechny fenotypy paměťových efektorových lymofocytů je potřebná aktivita FOXO1, pokud dojde k jeho inaktivaci, T lymfocyty přecházejí do krátce žijícího fenotypu a dochází u nich k redukci viabilita a anergii.


http://jem.rupress.org/content/215/2/699

Cílení na IRF3 jako YAP agonisty při léčbě karcinomu žaludku

Hippo signální cesta hraje klíčovou roli v udržení tkáňové homeostáze a tumorigenezi. Transkripční faktor IRF3 je nezbytný pro vrozenou protivirovou imunitu. V této studii autoři zjistili, že IRF3 je také agonistou YAP (Yes-associated protein). Exprese IRF3 pozitivně koreluje s YAP a jeho cílovými geny u karcinomu žaludku. Exprese IRF3 i YAP je u mnoha typů rakoviny žaludku zvýšená. IRF3 interaguje s YAP a TEAD4 v jádru a zvyšuje jejich interakci, podporuje nukleární translokaci a aktivaci YAP. IRF3 a YAP-TEAD4 se mohou navázat a regulovat mnoho genů zapojených do Hippo signální cesty a podporovat rakovinné bujení. Podání antagonisty IRF3 dochází k inhibici růstu nádoru, který je zprostředkován pomocí YAP. Autorům se podařilo identifikovat IRF3 jako pozitivního regulátora YAP, což může být využito v léčbě YAP podmíněné rakoviny.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 215, No. 2
Vydavatel: The Rockefeller University Press
ISBN: 0022-1007
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/215/2