Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2017 The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine

30.11.2017

http://jem.rupress.org/content/214/12/3687

Autofagický protein ATG16L1 je prevencí nekroptózy u buněk střevního epitelu

Varianta autofagického genu ATG16L1 je asociovaná s Crohnovou nemocí a také špatnou prognózou přežití u recipientů po alogenní transplantaci kmenových buněk. ATGL16L1 v intestinálním epitelu ochraňuje Panethovy buňky a zvyšuje buněčnou smrt v myším modelu viry aktivované zánětlivé střevní nemoci (IBD) a také po alogenní transplantaci kmenových buněk. Střevní organoidy bez ATG16L mají méně Panethových buněk a dochází k TNF alfa mediované nekroptóze, což je druh programované nekrózy. Cytoprotektivní funkce ATG16L1 je asociované s postavením autofagie při udržení mitochondriální homeostázy. Terapeutická blokáda nekroptózy přes TNF alfa nebo RIPK1 inhibici zlepšuje průběh onemocnění u IBD myší. Tyto výsledky naznačují, že na rozdíl od nádorových buněk, u nichž autofagie způsobuje na kaspázách nezávislou smrt, ATG12L1 udržuje intestinální bariéru inhibicí nekroptózy v epitelu.


http://jem.rupress.org/content/214/12/3753

Bim suprumuje vývoj SLE limitací myeloidní zánětlivé odpovědi

Bcl2 rodina je zapojená do mitochondriální apoptotické cesty. Autoři prokázali, že Bim funguje jako reostat, neboť kontroluje funkce makrofágů nejen v lymfoidních orgánech, ale také ve tkáních, takže je prevencí narušení tolerance. Myši bez Bim v myeloidních buňkách LysMCreBimfl/fl onemocněly nemocí podobné systémovému lupusu. Došlo ke ztrátě marginálních makrofágových zón, splenomegalii, lymfadenopatii, tvorbě autoprotilátek (antiDNA IgG) a nemoc měla INF I podpis. LysMCreBimfl/fl měly vyšší mortalitu způsobenou glomerulonefritidou. Do té byla navíc zapojena signalizace přes TLR adaptorový protein TRIF. Makrofágy bez Bim v ledvinách mají nový transkripční lupus podpis, který je konzervativní, co se genové exprese týká, což se potvrdilo u pacientů s SLE po biopsii jater. Data ukazují, že Bim může být novým pomocníkem při terapii SLE.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 214, No. 12
Vydavatel: The Rockefeller University Press
ISBN: 0022-1007
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/214/12