Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2017 The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine

06.11.2017

http://jem.rupress.org/content/214/11/3435
ICAM podporuje interakci Tfh s B lymfocyty a klonální selekci
Na počátku reakcí je v germinálním centru velmi heterogenní populace B lymfocytů, které tvoří množství protilátek proti různým antigenům. Během kolonizace GC se dostávají B lymfocyty do dlouhodobé interakce s Tfh, tento proces závisí na pohlcení a prezentaci antigenu Tfh lymfocytům. Jak jsou dlouhodobá T–B interakce a B lymfocytární klonální expanze řízeny zatím není přesně známo. Autoři využili in vivo B lymfocytární kompetitivní model a intravitální zobrazení k odhalení adhezních mechanismů řídící B lymfocytární selekci při GC kolonizaci. Bylo odhaleno, že adhezní molekuly ICAM-1 a ICAM-2 jsou pro B lymfocyty a jejich kontakt s Thf nepostradatelné. Dochází k rozpoznávací interakci a efektivní selekci nízkoafinních B lymfocytárních klonů pro proliferační klonální expanzi. B lymfocytární ICAM podporují protilátkovou odpověď díky posílení rozpoznávací vazby s Tfh.

http://jem.rupress.org/content/214/11/3311
Th1 efektorové T lymfocyty selektivně řídí srdeční fibrotické procesy u neischemického srdečního selhávání
Je dobře známé, že Th1 lymfocyty mají profibrotický efekt v průběhu srdeční reparace a hojení po ischemii. Málo se však ví o tom, zda T lymfocyty přímo ovlivňují srdeční fibroblasty, aby došlo k srdeční fibróze u neischemiského srdečního selhávání. Ve fibrotickém srdečním svalu u pacientů s neischemickým srdečním selhávání je výrazná T lymfocytární infiltrace. A myš TCR-α−/− jsou proti fibrotizaci chráněné. Autoři této studie popsali, že aktivované T lymfocyty jsou u fibrotizace IFN-γ+ a posilují přeměnu srdečních fibroblastů do myofibroblastů. Th1 efektorové lymfocyty selektivně posilují fibrotizační procesy in vitro i in vivo. Adoptivní transfer Th1 lymfocytů navodí fibrotizaci a srdeční selhávání u TCR-α−/− recipientních myší. Th1 lymfocyty vytváří vazbu pomocí integrinu α4, což je aktivuje a produkují TGF-β, čímž přispívají k fibrotizaci a srdeční dysfunkci u neischemického srdečního selhávání.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 214, No. 11
Vydavatel: The Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/214/11