Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 The Journal of Allergy and Clinical Immunology November 2018

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology November 2018

06.11.2018

IgD aktivované mastocyty indukují syntézu IgE B lymfocyty v nasálních polypech

U pacientů s chronickou rhinosinusitidou (CRS) je popsána zvýšená lokální exprese IgD, jaký to má klinický význam zatím nebylo popsáno.
Autoři zjišťovali expresi a funkci solubilního IgD u pacientů s CRS, hlavně těch s nosními polypy.
Hladiny IgD byly určovány ze sinonasální sliznice, ta byla analyzována RT-PCR a ELISA. Byly určeny počty buněk s fenotypem IgD+ pomocí imunochemie, imunofluorescence a cytometrie. Byly také purifikovány mastocyty z eozinofilních polypů, které byly kultivovány samostatné nebo s naivními B lymfocyty z periferní krve. Antigenní specificita nasálních IgD byla určována ELISA. Ukázalo se, že exprese mRNA těžkého řetězce, počty IgD+ buněk a hladiny sekrečního IgD v sinonasální sliznici a polypech je vyšší než u zdravé kontroly. Počty IgD+ plazmablastů byl vyšší u pacientů s eozinofilními i neozinofilními polypy. Přemostění IgD indukuje v mastocytech expresi B lymfocytárního aktivačního faktoru, IL-2, IL-4 a IL-13, což podpořilo produkci IgM, IgG, IgA a IgE produkci B lymfocyty. V eozinofilních polypech byl objeven blízký kontakt mezi mastocyty produkujícími B lymfocyty stimulující faktory a B lymfocyty. Navíc byla odhalena pozitivní korelace s celkovým IgD a celkovou hladinou IgE a eosinofilií a tvorbou specifických IgD proti roztočům.
IgD aktivované mastocyty mohou podpořit produkci IgE a eozinofilní zánět u pacientů s CRS a polypy.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)31136-9/abstract



Bazofily pacientů s alergií nejsou hyperresponzivní na stimulační ani hyporesponzivní na tlumivé podněty

Aktivace bazofilů přispívá k zánětlivé reakci, hlavně u alergií. Nesou na svém povrchu množství molekul, které umožní jejich aktivaci či inhibici. Vysokoafinní receptory pro IgE (FcεRI) mají dvojí roli, stimulační i inhibiční, záleží na jejich agregaci, koncentraci alergenu, množství aktivovaných receptorů atd. Nízkoafinní receptory pro IgG (FcγRIIA/B) vytváření inhibiční signál. Komenzální probatické bakterie, jako např. Lactobacillus paracasei, generují inhibiční signál mechanismem, který není zatím znám. Autoři zjišťovali, jaké jsou mechanismy, které kontrolují aktivaci a inhibici bazofilů u pacientů s alergií a zdravých kontrol.
Byla sledována exprese FcγRIIA/B, FcεRI, FcεRI dependentní aktivace a inhibice a FcγRIIB dependentní inhibice krevních bazofilů inkubovaných přes noc s Lactobacillus paracasei. Reakce bazofilů od zdravých dárců a pacientů byly porovnány.
Bazofily pacientů neexprimovaly více FcεRI nebo méně FcγRIIB než zdravé kontroly. Nebyly hyperaktivní k pozitivní regulaci nebo hyporeaktivní k negativní regulaci, bez ohledu na receptory a další zapojené mechanismy a klinické projevy pacientů. Regulační mechanismy, které kontrolují aktivaci bazofilů jsou plně funkční i u pacientů s alergií. Inrinsické defekty v těchto mechanismech nevysvětlují manifestaci alergie. Na základě těchto mechanismů, mohou být vytvořeny nové léčebné nástroje/postupy.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30084-8/abstract

Bibliografické údaje:

Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: Volume 142, Issue 5, p1375-1678
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0025-0