Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 The Journal of Allergy and Clinical Immunology September 2018

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology September 2018

07.09.2018

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)31875-4/abstract

IL-24 je běžný specifický autoangiten pro IgE u pacientů s chronickou spontánní urtikárií

Efektivita omalizumabu (anti-IgE) u pacientů s chronickou spontánní urtikárií (CSU) a zvýšenou hladinou IgE naznačuje, že je zde autoalergický základ. Autoři se snažili identifikovat cíl IgE u pacientů s CSU.
Vzorky séra pacientů s CSU společně s pacienty s idiopatickou anafylaxí a zdravými kontrolami (7 pacientů v každé skupině) byly testovány na přítomnost IgE autoprotilátek, natestováno bylo 9000 proteinů. Séra 1062 pacientů s CSU a 482 zdravým pacientů byla testována na přítomnost specifických IgE anti-IL-24.
Analýzou bylo nalezeno více než 200 autoIgE, které byly přítomné u pacientů s CSU a nebyly přítomné u kontrolní skupiny. 31 autoIgE bylo přítomné u více než 70 % pacientů s CSU. 8 bylo solubilních nebo membránových exprimovaných v kůži. Pouze anti-IL-24 IgE byly nalezeny u všech pacientů s CSU. In vitro studie prokázaly, že IL-24 uvolňuje histamin z lidských mastocytů (pacientů s CSU, nikoli u kontrol) senzitizovaných purifikovaným IgE. Průměrná koncentrace anti-IL-24 IgE byla u pacientů s CSU 0,52 ± 0,24 IU/mL a u zdravých kontrol 0,27 ± 0,08 IU/mL. 80 % pacientů a 20 % kontrol mělo hodnoty vyšší než 0,33 IU/mL. IgE-anti-IL-24 se ukázaly být akceptovatelným prediktivním markerem u pacientů s CSU a jejich koncentrace je asociovaná s aktivitou nemoci (aktivita urtikárie a redukce počtu bazofilů).
Studie tedy prokázala, že pacienti s CSU mají výrazně vyšší výskyt auto IgE namířených proti IL-24.


https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)31743-8/abstract

Role glukózy v dýchacích cestách v bakteriálních infekcích u pacientů s CHOPN

Pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) mají vyšší citlivost k infektům dýchacích cest, což vede k progresi nemoci a zvýšené mortalitě. Co stojí za zvýšenou citlivostí k infekcím, není známo.
Cílem studie bylo určit, zda byla koncentrace glukózy v dýchacích cestách zvýšená u pacientů s CHOPN (nasální laváží, sputum, BAL) a určit vliv virových a bakteriálních infekcí na koncentraci glukózy v dýchacích cestách.
Koncentrace glukózy byla měřena u pacientů s CHOPN, u kuřáků a nekuřáků s normálními plicními funkcemi. Koncentrace glukózy byla měřena také u experimentální indukované CHOPN exacerbace společně s markery zánětu.
Koncentrace glukózy byla výrazně vyšší u pacientů se stabilních CHOPN v porovnání se zdravými kontrolami bez CHOPN. U experimentálně virem indukované a přirozeně se vyskytlé exacerbace CHOPN došlo k nárůstu koncentrace glukózy oproti výchozí koncentraci. Byla zachycena silní korelace mezi glukózou ve sputu, zánětlivými markery, virovou a bakteriální náloží. Vzorky s vyšší koncentrací glukózy podporovaly růst Pseudomonas aeruginosa in vitro.
Koncentrace glukózy v dýchacích cestách je vyšší u pacientů s CHOPN a podporuje rozvoj bakteriální infekce. Díky tomuto poznatku by mohly být vytvořeny léčebné strategie pro prevenci infekcí bez využití antibiotik.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 142, Issue 3, p715-1020
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0023-7