Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 The Journal of Allergy and Clinical Immunology March 2018

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology March 2018

05.03.2018

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30935-1/abstract

Obézní pacienti s astmatem mají nižší koncentraci surfaktantu A v plicích

Surfaktant A moduluje imunitní odpověď proti infekci a environmentálním faktorům. Obézní pacienti s astmatem mají zvýšené počty eozinofilů v submukóze. Autoři sledovali, zda jsou hodnoty SP-A alterované u obézních astmatiků v porovnání s kontrolní skupinou.
Byla provedena bronchoalveolární laváž od 23 štíhlých pacientů, 12 s nadváhou a 20 obézních na zjištění koncentrace SP-A. Byl také využit myší model SP-A−/−, které byly vystaveny alergenu a exogenní SP-A terapii. Hodnotily se i počty eozinofilů. V neposlední řadě byla testována funkce SP-A na myším tracheálním epitelu.
U obézních pacientů byla detekována výrazné snížená hodnota SP-A v porovnání s dalšími subjekty. Koncentrace SP-A negativně koreluje s BMI. Alergenu vystavené SP-A deficitní myši, kterým byl podán exogenní surfaktant měly plicní tkáň méně infiltrovanou eozinofily v porovnání se stejnými myšmi, které místo SP-A dostaly placebo. Při testech na tracheálním epitelu se zjistilo, že TNF-alfa snížil produkci SP-A a eotaxinu.
SPA-A je důležitý faktor v rozvoji alergického zánětu. Snížené hodnoty SP-A u obézních pacientů mohou být dány lokálním nárůstem koncentrace TNF-alfa, což vede také k narušení eosinofilní rezoluce a rozvoji alergického zánětu eosinofilního fenotypu.


http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)31105-3/abstract

Spánková deprivace predisponuje alergické myši k neutrofilními zánětu plic

Ačkoli je mnoho studií, které dokládají spojitost mezi spánkovou deprivací a systémovými zánětlivými změnami, zatím nebyl sledován vliv nedostatku spánku na chronické hypersenzitivní choroby. Autoři sledovali vliv spánkové deprivace na alergenem indukovaný zánět plic. Myši byly senzitizované ovalbuminem v době spánkové deprivace nebo v normálních podmínkách a týden později dostaly druhou dávku. Myši, které prošly spánkovou deprivací, měly vážnější zánět než senzitizované myši s normálním spánkovým režimem. Zánět byl zprostředkován hlavně neutrofily, které infiltrovaly plicní tkáň, dále pak byly vyšší počty eozinofilů a zvýšené koncentrace IL-6, TNF-α a IL-17, u myší s normálním spánkem byly zvýšené pouze eozinofily a produkce IL-4. Při pokusech in vitro se zjistilo, že se do zánětlivé odpovědi spánkově deprivovaných myší zapojují Th17 lymfocyty. U myší deficitních na receptor IL-17 byly dýchací cesty ochráněny před neutrofilním zánětem. Navíc se zjistilo, že spánkově deprivované myši jsou refrakterní k léčba kortikosteroidy. Spánková deprivace se podílí na progresi eozinofilního zánětu na neutrofilní nereagující na léčbu kortikoidy.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 3, p833-1168
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: http://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0017-1