Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 The Journal of Allergy and Clinical Immunology February 2018

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology February 2018

05.02.2018

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30570-5/abstract

Maternální vystavení působení ftalátům stojí za alergiemi v dalších generacích vlivem epigenetických změn

Prenatální a časně postnatální expozice negativním faktorům v prostředí může stát za vyšším výskytem alergických onemocnění. V této studii autoři potvrzovali negativní vliv ftalátů na rozvoj astmatu u dalších generací potomků, pokud jim jejich matky byly vystaveny. K tomu využili myší model zaměření na trangenerační dědičnost. Hodnoty koncentrace ftalátů a jejich metabolitů v moči korelovaly s rizikem astmatu u potomků. Přímou vazbu našli autoři u hodnot BBP (butyl benzyl phtalate), navíc byly tyto hodnoty také v korelaci s tíží astmatu, a to nejen v přímé generaci, ale i té následující. Toto je dáno tím, že BBP indukuje globální DNA hypermethylaci v CD4 T lymfocytech novorozenců. Léčba DNA-demethylujícími látkami zmírnila exacerbace alergických zánětů v dýchacích cestách. Autoři odhalili 13 genů, jejichž transkripce byla výrazně snížená a která závisela na hypermethylaci promotoru nebo enhanceru. Mezi těmito geny byl také Zfpm1 (GATA-3 repressor zinc finger protein 1), který se ukazuje jako možný důvod zvýšení náchylnosti k rozvoji Th2 mediovaného alergického astmatu.
Výsledky studie dokládají, že vystavení matky BBP zvyšuje riziko rozvoje alergického zánětu v dýchacích cestách a to cestou epigenetické modulace exprese genů zapojených do diferenciace Th2 lymfocytů.


http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)31477-X/abstract

Eozinofily jako reakci na A. fumigatus uvolňují extracelulární DNA pasti

Eozinofily modulují imunitní reakci v případě infekcí, a to i díky uvolnění extracelulárních DNA pastí (EETs). Tyto jsou uvolněny také v případě fungálních infekcí. Jednou z nich je infekce Aspergillus fumigatus, což je oportunní patogen, které způsobuje eosinofilní alergickou bronchopulmonální aspergilózu. V předešlých studiích bylo potvrzeno, že eozinofily hrají významnou roli v clearence A. fumigatus u infikovaných myší. Ovšem přesný mechanismus nebyl znám.
Autoři sledovali přítomnost EETs v bronchiálních hlenových zátkách u pacientů s aspergilózou a také to, zda A. fumigatus přímo indukuje uvolnění EETs in vitro. U pacientů s aspergilózou bylo v hlenu nalezeno zvýšené množství EETs nesoucí histony. In vitro se pak podařilo potvrdit, že A. fumigatus je stimulem pro uvolnění EETs z eozinofilů, a to nezávisle na přítomnosti kyslíkových radikálů. Uvolnění EETs vedlo k buněčné smrti. Uvolněné EETs však nemají přímý antifungální efekt, ale modulují další imunitní odpověď.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 2, p463-832
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: http://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0016-X