Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2017 The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

05.12.2017

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30986-7/abstract

Alterované hladiny IgD u pacientů v nosních dýchacích cestách u pacientů s chronickou rhinosinusitidou

IgD jsou známé hlavně jako molekuly koexprimované s IgM na naivních B lymfocytech. Zvýšení hladin solubilního IgD a zvýšený poměr IgD:IgM bylo zachyceno u lidí ve sliznici horních cest dýchacích. Autoři studie se zaměřili na hladiny sIgD a IgD B lymfocyty a jejich alteraci v nosní sliznici u pacientů s chronickou rhinosinusitidou. Dále charakterizovali IgD B lymfocytární populaci a prozkoumali klinické a lokální zánětlivé faktory asociované s sIgD hladinou ve tkáních.
Zastoupení IgD B lymfocytů a sIgD hladiny byly zvýšené u pacientů s chronickou rhinosinusitidou bez nosních polypů v porovnání se zdravou kontrolou, a to až 4x. IgD B lymfocyty se vyskytovaly hlavně v periglandulárních prostorech. Zvýšilo se hlavně zastoupení IgD+CD19+CD38bright plazmablastů. V uncinátní tkáni pacientů s chronickou rhinosinusitidou byla také zvýšená hladina IL-2, která pozitivně korelovala s tkáňovou hladinou IgD. Další testy prokázaly, že v supernatantu z IL-2 stimulované disociované tkáně byla také vyšší koncentrace sIgD než ve stejných vzorcích u zdravých pacientů. Tkáň pacientů s chronickou rhinosinusitidou, kteří byli preoperačně léčeni antibiotiky a pacientů s patogenní bakteriální kolonizací vykazovaly vyšší hodnoty IgD než u pacientů bez těchto dvou modalit.
Výsledky ukazují na to, že IgD může zvyšovat slizniční imunitu nebo zánět nebo reagovat na bakteriální infekci u pacientů s chronickou rhinosinusitidou.


http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30576-6/abstract

Transplantace thymu u kompletního DiGeorge syndromu, evropské zkušenosti

Transplantace thymu je slibnou léčebnou strategií pro pacienty s kompletním DiGeorge syndromem (cDGS). Sledováno bylo 12 pacientů s cDGS, kteří podstoupily transplantaci s využitím alogenního thymu.
2 pacienti zemřeli na preexistující virovou infekci bez obnovy thymopoezy, 1 později vinou autoimunitní trombocytopenie. 1 novorozenec měl po transplantaci septický šok, který vedl ke ztrátě graftu a nutnosti druhé transplantace. U 10 pacientů došlo k obnovení thymopoezy za cca 5–6 měsíců po transplantaci. Medián cirkulujících naivních CD4 byl 44 x 106/l a 200 x 106/l za 12 a 24 měsíců, TRECs (T-cell receptor excision circles) byly 2,238/106 a 4,184/106 T lymfocytů. Počty nedosahovaly normálních hodnot pro daný věk, ale pacienti byli schopní „odstranit“ preexistující infekci a i ty dále získané. Po mediánu 49 měsíců (22–80) došlo u 8 k vysazení profylaktické antibiotické terapie, u 5 došlo k ukončení podávání imunoglobulinů. Histologicky bylo potvrzeno, že u 7 pacientů z 11, kteří podstoupili biopsii, že byla obnovena thymopoeza, u 5 pacientů došlo k plné maturaci do terminálních stadií formování Hassallových tělísek. AIRE exprese byla také potvrzena. Autoimunitní komplikace byly zdokumentovány u 7 z 12 pacientů. U 2 časná transientní autoimunitní hemolýza po léčbě se již neobjevila. U 5 dalších to byly autoimunitní thyroidita, hemolýza, trombocytopenie a neutropenie.
Studie potvrzuje, že transplantace thymu může rekonstituovat T lymfocyty u pacientů s cDGS, ale často se objevují autoimunitní komplikace.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 140, Issue 6, p1473-1758
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: http://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0014-6