Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2017 The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

04.11.2017

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30218-X/abstract
A phase III randomized controlled trial of tiotropium add-on therapy in children with severe symptomatic asthma

Fáze 3 randomizované studie s tiotrpiem přidaným k terapii dětí s vážným astmatem
Studie u dospělých a adolescentů ukázaly, že triotropium má pozitivní efekt, když je přidáno k inhalačním kortikoidům pacientů s těžkým astmatem.
V této studii autoři podávali triotropium nebo placebo 401 pacientů od 6‒11 let po dobu 12 týdnů. Skupiny s tiotropiem byly 2, dle dávky, tj. 5 μg nebo 2.5 μg.
Porovnání výsledků získaných od pacientů užívajících tiotropium vs. placebo ukázaly, že obě dávky tiatropia zlepšují hodnoty peaku FEV i FEV1, vyšší dávka má výraznější efekt (136 ml vs. 35 ml; 87 ml vs. 18 ml). Bezpečnost a tolerance léčby byla srovnatelná s placebem.


http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30208-7/abstract
Přidání triotropia 5 μg 1x denně k zavedené léčbě astmatu zlepšuje plicní funkce, terapie je dobře tolerovaná.

S cytotoxickými T lymfocyty asociovaný protein 4 Ig efektivně kontroluje imunitní aktivaci a zánětlivou odpověď v novém myším modelu s leaky fenotypem SCID
SCID (severe combined immunodeficiency) může být způsoben loss-of-function mutacemi genů, které jsou zapojeny do rekombinace DNA, což jsou např. RAG1 a RAG2 nebo DCLRE1C (DNA cross-link repair 1C ). Defekt v rekombinaci DNA způsobuje blok ve vývoji T a B lymfocytů. Hypomorfní mutace v těch stejných genech může také způsobit částečnou ztrátu T lymfocytů, jak se s tím setkáváme u leaky SCID a Omennova syndromu. Tito pacient jsou tímto deficitem ohroženi na životě. Nejde jen o citlivost k infekcím, ale také k vyšší incidenci zánětlivých a autoimunitních nemocí způsobených autoreaktivními klony T lymfocytů.
Autoři vytvořili model lidské leaky SCID, aby zmapovali symptomy a našli cesty, jak pacientům pomoci. U mutantních myší Dclre1cleakyse rozvinuly typické příznaky. Došlo u nich ke kompletnímu bloku v diferenciaci B lymfocytů a částečné blokádě v T lymfocytární diferenciaci. To vede k oligoklonálnímu TCR repertoáru a zvyšuje se sekrece prozánětlivých cytokinů. Dclre1cleaky myši měly také příznaky zánětu, včetně dermatitidy, kolitidy, hypereosinofilie a vysokého IgE. Těmto myším byl podán fúzní protein CTLA4-Ig. Tím došlo ke zmírnění symptomů a narušení imunitního systému a zvýšení přežití myší. Získaná data naznačují, že CTLA-4-Ig by mohl být využit i pro léčbu pacientů s leaky SCID a Omennova syndromu, které provází i zánět.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 140, Issue 5, Pages 1394–1403.e8
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: http://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0013-4