Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Reproduction - The Journal of the Society for Reproduction and Fertility 2018 Reproduction September 2018

Reproduction

Reproduction September 2018

01.09.2018

http://www.reproduction-online.org/content/156/3/207.abstract

IRF5 je zvýšený v myometria při porodu a reguluje pro-porodní mediátory

Předčasný porod je velkým problémem a příčinou neonatální morbidity i mortality. Je málo léčebných možností, které by porod oddálily, což je dáno i tím, že nejsou přesně známé mechanismy podílející se na vyvolání porodu. Aktivace zánětlivé odpovědi v gestační tkáni zánětem nebo infekcí vede k produkci prozánětlivých a pro-porodních mediátorů a zvyšuje se tedy riziko předčasného porodu. Interferon regulující faktor 5 (IRF5) je důležitých faktorem ovlivňujícím akutní i chronický zánět.
V této studii autoři zjišťovali expresi IRF5 v lidském myometria rodících a nerodících žen a také to, zda je IRF5 zapojen do geneze prozánětlivého a pro-porodního prostředí po stimulaci prozánětlivými cytokiny či aktivací TLR. Exprese IRF5 mRNA a proteinu byla signifikantně vyšší v myometria po spontánním porodu v termínu v porovnání s nerodící tkání. IRF5 mRNA exprese byla také výrazně vyšší v primárních myometriálních buňkách vystavených prozánětlivým cytokinům IL-1beta nebo TNF alfa. Pokud je v těchto buňkách zablokován IRF5 pomocí siRNA, dochází ke snížení exprese a sekrece prozánětlivých cytokinů IL-1 alfa a IL-6, chemokinů CXCL 8 a CCL2, stejně tak je snížena exprese adhezních molekul ICAM1 a VCAM1. Jsou také sníženy exprese proteinů souvisejících s kontrakcemi, např. PTGS2 (Prostaglandin-Endoperoxide Synthase 2), PGF2alfa a receptoru pro prostaglandin PTGFR, a to i přes vystavení prozánětlivým stimulům, tj. IL-1beta, TNF alfa, ligandům TLR2/6 a TLF5 atd. siIRF5 buňky mají také sníženou transkripční aktivitu NF-kapa B RELA v přítomnosti mediátorů způsobujících předčasný porod. Studie tedy dokládá, že IRF5 hraje důležitou roli v regulaci zánětové odpovědi lidského myometria a tedy i na zahájení porodu.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 156, Number 3
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1741-7899
Odkaz na stránky: http://www.reproduction-online.org/content/156/3.toc