Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Reproduction - The Journal of the Society for Reproduction and Fertility 2018 Reproduction August 2018

Reproduction

Reproduction August 2018

01.08.2018

http://www.reproduction-online.org/content/156/2/93.abstract

Metformin působí proti vlivu FSH na proliferaci krysích Sertoliho buněk

Metformin je jedním z nejčastěji využívaných antidiabetik pro léčbu cukrovky typu II. Je využíván i u dětí, kterým doposud proliferují Sertoliho buňky, jejichž hlavním mitogenem je FSH. Cílem studie bylo zjistit vliv metforminu, u nějž byl dokázán protiproliferační efekt, na FSH regulaci postnatální proliferace Sertoliho buněk a molekulární podstatu této regulace. Studie byla provedena na 8 dní starých krysích Sertoliho buněk. V přítomnosti metforminu a FSH dochází k nárůstu fosforylované acetyl-CoA karboxylázy a snížení fosforylovaného p70S6K. Navíc bylo prokázáno, že metformin snižuje FSH stimulovanou proliferaci Sertoliho buněk. Toto snížení je spojeno s redukcí exprese Ccnd1 a Ccnd2, která je závislá na FSH, a zvýšení exprese inhibitoru buněčného cyklu p21Cip . Získané výsledky ukazují, že metformin může vliv FSH na postnatální Sertoliho buňky, na jejich proliferaci.


http://www.reproduction-online.org/content/156/2/145.abstract

Progresivní metylace POU5F1 regulačního regionu během vývoje blastocysty

POU5F1 gen kóduje klíčové transkripční faktory nezbytné pro nastavení a udržení pluripotence v savčích buňkách. Jeho funkce závisí na míře exprese, ta je tedy výrazně regulována. Zatím bylo objeveno málo elementů jeho 5′ regulačního regionu ‒ distální a proximální enhanceru, minimální promotor, epigenetické modifikace interferující s POU5F1 expresí a funkcí. Stálá inaktivace v diferencovaných buňkách závisí na de novo metylaci jeho promotoru. Je však málo známé, jak probíhá regulace POU5F1 během embryogeneze. Autoři využili králičí blastocytu a ověřovali dynamiku metylace POU5F1 5′ upstream regionů v různých kompartmentech blastocyty, které jsou zapojeny do regulace jeho exprese. Autoři zaznamenali, že dochází k progresivní metylaci 5′ regulačního regionu a prvního exonu spojeného s diferenciací a graduální represí POU5F1. Metylace začíná v časném trofektodermu před kompletní transkripční inaktivací. Je zajímavé, že distální enhancer, který je aktivní k naivních pluripotentních buňkách, má pouze malou míru metylace v primed pluripotentních epiblastech a zůstává méně metylovaný v diferencovaných kompartmentech než proximální enhanceru. Tato studie identifikovala CpGs s velkou variabilitou metylace, stejně tak skupinu CpGs, které vykazují vzájemně korelující chování během procesu diferenciace. Výsledky dokládají, že jen malý počet CpGs má velmi specifické chování během zkoumané vývojové periody.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 156, Number 2
Vydavatel: Society for Reproduction and Fertility
ISBN: 1741-7899
Odkaz na stránky: http://www.reproduction-online.org/content/156/2.toc