Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS April 30, 2019

PNAS

PNAS April 30, 2019

01.05.2019

Kovalentní heterobivalentní inhibitory předchází IgE-dependentní odpovědi na arašídové alergeny

Alergická reakce se rozvíjí na základě přemostění vazby alergenu s IgE, které se vážou na receptory na mastocytech a bazofilech a dojde k jejich přemostění a degranulaci cílových buněk. Diverzita a komplexnost alergenových epitopů a vysoká afinita solubilních IgE k alergenům znesnadňuje vývoj alergen-specifických inhibitorů pro předcházení alergických reakcí. V této studii byly vytvořeny alergen-specifické sIgE inhibitory proti potravinovým alergenům (cHBI ‒ covalent heterobivalent inhibitors). Tyto inhibitory selektivně vytváří kovalentní vazbu pouze s sIgE, vazba je tedy trvalá. Autoři se zaměřili na dva imunodominantní epitopy arašídů, na něž byla nejčastější reakce u 16 vybraných alergiků. 2 cHBIs vytvořené k inhibici právě těchto dvou vybraných epitopů zabránilo alergické reakci během vitro pokusů u 14 ze 16 pacientů, během ex vivo analýzy se zjistilo, že došlo k inhibici aktivace bazofilů. Účinnost cHBI konceptu má velké klinické využití pro mnoho různých alergen-specifických reakcí a vlastně u všech nemocí, které jsou závislé na přítomnosti specifických protilátek.
https://www.pnas.org/content/116/18/8966


Strukturální vhled to TRPV5 kanálových funkcí a jejich modulace

TRPV5 (transient receptor potential vanilloid 5) je unikátní kalcium selektivní TRP kanál, který je nepostradatelný pro udržení kalciové homeostázy. TRPV5 nevykazuje termosenzitivitu nebo ligand dependentní aktivaci, ale jsou konstitučně otevřené a reagují na fyziologický membránový potenciál a jdou modulované kalmodulinem. V tomto článku autoři pojednávají o sledování TRPV5 pomocí kryomikroskopie s vysokým rozlišením. Byla zmapována jak zkrácená forma, tak běžná forma TRPV5 v lipidových nanodiscích. Byly zkoumány také TRPV5 W583A mutantní kanály a TRPV5 v komplexu a kalmodulinem. Autorům se tak podařilo odhalit přesnou strukturu a mechanismy vápníkové regulace a flexibilní stechiometrii kalmodulinu, který se vážou na TRPV5.

https://www.pnas.org/content/116/18/8869

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 18
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/18