Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS April 23, 2019

PNAS

PNAS April 23, 2019

23.04.2019

Receptor pro epidermální růstový faktor je kofaktorem pro vstup viru hepatitidy B do buňky

Je známé, že pro vstup viru hepatitidy B do buňky je nutný NTCP (sodium taurochlorate cotransporting polypeptid. V této studii autoři dokládají, že podobnou roli plní také receptor pro epidermální růstový faktor (EGFR). Přes něj dochází k internalizaci virionu. U myší EGFR KO je HBV nebo jeho preS1 specifický fluorescenční peptid přichycen na povrchu buňky, ale jeho internalizace je omezená.
Komplex HBV/preS1–NTCP je internalizován společně s endocytickou relokací EGFR. Molekulární interakce mezi NTCP a EGFR byla zdokumentována díky imunoprecipitace. Disociace NTCP a EGFR vede stejně jako deficit EGFR k omezení internalizace viru. Data získaná v této studii naznačují, že HBV vstupuje do lidských hepatocyty díky komplexu NTVP-EGFR. EGFR je tedy kofaktorem nutným pro infekci v játrech.
https://www.pnas.org/content/116/17/8487


Konzervované sérové proteinové biomarkery spojené s růstem časných kolorektálních adenomů

Je důležité, aby se nádorová onemocnění diagnostikovala co nejdříve, pak je prognóza pro pacienta velmi dobrá. Některé nemoci predisponují k vzniku kolorektálního karcinomu, tj. výskyt adenomů, nebo naopak jsou pacienti s adenomy přediagnostikováni.. Autoři nejprve našli sérové proteinové biomarkery na dvou zvířecích modelech časné fázi adenomageneze tlustého střeva. Vybrané biomarkery pak byly sledovány také u lidí. Jedna kohorta zahrnovala pacienty s adenomy tlustého střeva, které rostly, to bylo zjištěno pomocí CT kolonografie, Druhá kohorta byla screenována optickou kolonoskopií a zahrnovala jak pacienty s rizikovými adenomy, tak zdravé lidi. Markery F5, ITIH4, LRG a VTN byly zvýšené u pacientů i ve zvířecích modelech. V krysím modelu se ukázalo, že hodnoty biomarkerů korelují s počtem adenomů. U pacientů nebyla taková korelace zachycena. Longitudinální analýza pacientů demonstrovala, že je zde asociace biomarkerů a subsetu adenomů, které kontinuálně rostou. Díky vybraným markerům by bylo možné detekovat rostoucí adenomy tlustého střeva.
https://www.pnas.org/content/116/17/8471

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 17
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/17