Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS April 16, 2019

PNAS

PNAS April 16, 2019

16.04.2019

Pejvakinem mediovaná peroxofagie chrání sluchové vláskové buňky před hlukem indukovaným poškozením

Zvýšená expozice hluku způsobuje oxidační stres, který vede k poškození sluchových vláskových buněk. Adaptivní peroxisomová proliferace, do níž se zapojuje také pejvakin, s peroxisomy asociovaný protein z gasderminové rodiny, je ochranným mechanismem proti poškozujícímu oxidačnímu stresu. Přesná role pejvakinu v peroxisomové dynamice a homeostáze zatím nebyla přesně zmapována. Autoři prokázali, že vysoká stimulace hlukem indukuje časnou a rychlou selektivní autofagickou degradaci peroxisomů (pexofagii) ve vláskových buňkách u wild-type myší, nikoli však u myší s deficitem pejvakinu. Vystavení hluku spouští rekrutaci s autofagosomem asociovaného proteinu MAP2LC3B k peroxisomu. To se neděje, pokud není přítomen pejvakin. Pejvakin je tedy sensor reaktivních kyslíkových radikálů a spouští mašinérii vedoucí k peroxofagii, tj. autofagii peroxisomů, které jsou poškozeny oxidačním stresem. Narušení peroxofagii vede k poškození vláskových buněk.
https://www.pnas.org/content/116/16/8010


Lanosterolová syntáza jako terč při léčbě gliomů

Difúzní intrinsický pontinní gliom je stále neléčitelný dětský mozkový nádor a je nutné najít léčbu. Předešlé studie ukázaly, že meninový inhibitor MI-2 vykazuje slibnou aktivitu v preklinických studiích a modelech dospělého gliomu. Mechanismus účinku však zatím nebyl popsán. V této studii autoři zjistili, že MI-2 vykazuje protinádorovou aktivitu v gliomech. Jeho působením dochází k disrupci cholesterolové homeostázy se supresí syntézy cholesterolu a generaci ligandu endogenního jaterního X receptoru, 24,25-epoxycholesterolu, a dochází tak k depleci cholesterolu a buněčné smrti. Tento mechanismus je odpovědný za MI-2 aktivitu v obou případech testovaných gliomů, pontinního dětského a dospělého. Metabolomová a biochemická analýza identifikovaly lanosterolovou syntázu jako cíl MI-2. Ovlivnění tohoto enzymu tedy může vést ke změnách homeostázy cholesterolu a protinádorovému účinku.
https://www.pnas.org/content/116/16/7957

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 16
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/16