Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS January 08, 2019

PNAS

PNAS January 08, 2019

08.01.2019

Autokrinní regulace „osudu“ mezenchymálních progenitorových buněk řídí erupci zubů

Formování funkční skeletální tkáně vyžaduje vysoce organizované kroky v diferenciaci mezenchymálních progenitorových buněk. Dentální folikuly (DF) obklopující buňky zakládající zub obsahují mezenchymální progenitorové buňky, které se diferencují v různé buňky, které vytváří rozhraní zubní kořen−kost a koordinují erupci zubu. V této studii autoři zjišťovali, co tento proces řídí. Zjistili, že zcela zásadní je signalizace PTHrP (parathyroid hormone-related peptide)/PTH. Autokrinní produkce PTHrP udržuje fyziologicky daný osud mezenchymálních progenitorů v DF, tj. jejich diferenciaci, tak aby vytvořily periodontální ukotvující tkáň a zprostředkovaly prořezání zubu. PTHrP+ buňky v DF se diferencují do cementoblastů na acelulárním cementu, periodontální ligamentové buňky a alveolární kryptální kostní osteoblasty během formování zubního kořene. Deficit receptorů pro PTHrP vede k posunu v osudu PTHrP DF buněk. Mění se v nefyziologické cementoblast-like buňky, které formují celulární cement na povrchu kořene, je zvýšená exprese Mef2c a matrixových proteinů, což vede ke ztrátě periodontálního ukotvení a selhání erupce zubu.
https://www.pnas.org/content/116/2/575



IL-15 je složka prozánětlivého prostředí v nádorovém mikroprostředí a posiluje protinádorovou odpověď

IL-15 je důležitým cytokinem, který vytváří optimální prostředí pro protinádorovou imunitní odpověď. Není však doposud přesně známá regulace IL-15 v nádorovém mikroprostředí. V této studii autoři analyzovali myši, jimž implantovali různé typy nádorových linií, solubilní komplexy IL.15/IL-15Ralfa jsou abundantní v intersticiální tekutině nádorů a exprese předchází infiltraci nádoru T lymfocyty. Navíc je IL-15 nezbytný pro nastavení/udržení normálních počtu CD8+ a NK buněk v nádoru. Dle typu nádorů jsou zdrojem sIL-15 komplexů stroma i nádor. U myší jsou zdrojem IL-15 hlavně myeloidní buňky v nádorovém mikroprostředí, hlavní producenti jsou pak sekvestrováni do oblasti nádorového stromatu. Navzdory nadbytku buněk exprimujících IL-15 v nádorů jsou relativní hodnoty sIL-15 u pokročilých tumorů komplexů nízké, ale mohou být zvýšeně exprimovány po aktivaci STING. Pokud je nádor léčen STING agonisty, vede to k regresi nádoru. Výsledky studie prokazují, že regulace exprese IL-15 v nádorovém mikroprostředí je důležitá pro protinádorovou imunitu, tento poznatek může být terapeuticky využit při terapii nádorů.
https://www.pnas.org/content/116/2/599

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 2
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/2