Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS July 03, 2018

PNAS

PNAS July 03, 2018

04.07.2018

http://www.pnas.org/content/115/27/7099

Kompetice komenzálů a patogenů má vliv na viabilitu hostitele

Střevní patogeni, mezi něž patří i Vibrio cholerae, využívají T6SS sekreční systém k zabíjení komenzálních mikrobů. Nejvíce působí proti G- druhům, včetně jiných druhů vibrií. Eradikace střevního mikrobiomu usnadní patogenní bakterii kolonizovat střevo. Přesný vliv tohoto efektu na viabilitu hostitele se zatím nestudoval. Autoři využili jako modelový organismus Drosophila melanogaster. Zjistili, že T6SS interakce s komenzály ovlivňuje patogenezi a průběh nemoci. Inaktivace T6SS nebo odstranění komenzálů vede k oslabení průběhu nemoci. Doplnění Acetobacter pasteurianus do bezmikrobních hostitelů je schopné obnovit T6SS dependentní patogenezi, zhorší se průběh nemoci a dochází ke zkrácení života nakaženého hostitele. Výsledky tedy dokládají, že existuje interakce mezi komenzály a patogeny, která výrazně ovlivní průběh nemoci a hlavně stav hostitele.


http://www.pnas.org/content/115/27/E6339

Změny v bílé hmotě myší po nízkofrekvenční stimulaci mozku

Bylo zjištěno, že meditace modifikuje mozkové spoje, stejně tak učení a zkušenosti. Autoři popsali změny v bílé hmotě frontální oblasti kortexu u lidí, kteří po dobu 2‒4 týdnů meditovali. Dále zjistili, že nízkofrekvenční optogenní stimulace předního cingula u myší zvyšuje čas strávený na světle v světlo/tma krabicovém testu. To naznačuje, že došlo ke snížení úzkostí, stejně jako je to patrné po tréninku meditací. V tomto textu byl sledován vliv stimulace na celulární úrovni. Bylo zjištěno, že použití 1–8 Hz vede ke změnám v subkortikální bílé hmotě v oblasti corpus callosum. Zvyšuje se proliferace oligodendrocytů a axonální konektivita, snížilo se g-ratio corpus callosum, které odráží kvalitu a funkčnost myelinizace, tj. optimální myelinizaci. Výsledky naznačují, že nízkofrekvenční stimulace vyvolá na ní závislou remodelaci myelinu, čímž dochází ke zvýšení konektivity a změně chování.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 27
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/27