Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS April 17, 2018

PNAS

PNAS April 17, 2018

18.04.2018

http://www.pnas.org/content/115/16/4246

Internalizace flavivirů cestou klatrinem mediované endocytózy

Flaviviry vstupují do hostitelské buňku klatrinem mediovanou endocytózou. Další hostitelské faktory, které jsou do procesu zapojené, jsou prozatím málo známé. Autoři zjistili, že LY6E (lymfocyte antigen 6 locus E) napomáhá internalizaci flavivirů, včetně Zika viru, viru západonilské horečky a horečky dengue. LY6E se však překvapivě nepodílí na internalizaci endogenního transferinu, který je také závislý na klatrinem mediované endocytóze. Viry jsou větší než transferin, tudíž se LY6E dle všeho zapojuje právě do transportu větších částic. Využili transferinem potažené „kuličky“ velikosti flaviviru. LY6E byl v tomto případě pro internalizaci objektu nezbytný. Biologické studie zjistily, že LY6E vytváří během virové infekce tubuly. Tvorba tubulů je závislá na RNASEK, který je také nutný při internalizaci flaviviru, ale ne při internalizaci transferinu. RNASEK se zapojuje i do internalizace transferinem potažených „kuliček“, což odpovídá hypotéze, že LY6E a RNASEK spolupracují. LY6E tubuly připomínají mikrotubuly a jsou nezbytné pro uptake flaviviru. Konec vážící proteiny tubulu jsou odpovědné za aktivitu směřující do nitra buňky. Autoři sledovaly 3 end-binding proteiny a zjistili, že EB3 je zapojen do pohlcování viru a LY6E tubularizace. Je tedy patrné, že pro internalizaci viru je zapotřebí mechanismus závislý na klatrinové endocytóze, která je díky svým jednotlivým složkám schopná přenášet větší částice.


http://www.pnas.org/content/115/16/E3769


Cílením na galektin 1 dochází k inhibici progrese karcinomu pankreatu cestou komunikace nádor-stroma
Duktální adenokarcinom pankreatu (PDA) zůstává jedním z nejzávažnějších onkologických diagnóz. Má extrémně nízkou míru přežití, a to vlivem pozdní diagnostiky a rezistence na standardní protinádorovou terapii. Je tedy důležité zaměřit se i na mikroprostředí nádoru a na to, jak komunikuje s okolními buňkami. Autoři zjistili, galektin 1, glykan vážící protein, je ve větší míře exprimován ve stromatu PDA a je klíčovým faktorem pro progresi nádoru. Genetická delece Gal1 v modelu myší PDA (Ela-KrasG12Vp53−/−) vede k výraznému nárůstu přežití nemocných myší, dochází ke snížení aktivace stromálních buněk, je omezena vaskularizace a zvýšená infiltrace T lymfocyty. Dochází také k omezení metastazování. U lidí HPSC (human pancreatic stellate cells) podporují proliferaci, migraci a invazivitu nádoru a to aktivace Gal1 signální cesty. Při ortoepická koinjikace pankreatických nádorových buněk s Gal1-depletovanými HPSC dochází k narušení formování nádoru a metastazování u myší. Gal1 je tedy dle pokusu zapojen do proliferace, invazivity, angiogeneze, zánětu i metastazování. Je tedy slibním cílem pro léčbu PDA.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 16
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/16