Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS April 03, 2018

PNAS

PNAS April 03, 2018

03.04.2018

http://www.pnas.org/content/115/14/3710

Počet neuronů se v lidské amygdale zvyšuje od narození do dospělosti, ne však u autismu

Amygdala hraje centrální roli v mediaci emočního chování a její vývoj je dlouhodobý, trvá až do dospělosti, dochází k nárůstu od porodu o 40 %. Nárůst počtu buněk v amygdale je spojený také s emočních vývojem. Autoři vyhodnocovali výsledky ze stereotaktické analýzy počtu buněk v amygdale 52 mozků mezi 2−48 lety a u 28 mozků autistů. U zdravých lidí dochází k nárůstu počtu buněk v amygdale a snižování nezralých neuronů a paralaminárním jádře. Lidi s poruchami autistického spektra vykazují nárůst neuronů v amygdala během dětství, v dospělosti však dochází k jejich redukci. To může hrát roli v neurovývoji a neuropsychiatrických poruch.


http://www.pnas.org/content/115/14/3692

Monoklonální protilátka cílící na aparát sestavující β-barrel proteiny u E. coli je baktericidální

Inzerce integrálních β-barrel membránových proteinů do vnější membrány G- bakterií je potřebná pro viabilitu a bakteriální patogenezi. V této studii se využila monoklonální protilátka, která selektivně inhibuje esenciální komponentu E. coli β-barrel sestavující mašinerie, BamA. Při absenci komplementu nebo jiných imunitních faktorů má nemodifikovaná protilátka MAB1 baktericidální aktivitu proti E. coli se zkráceným LPS. Přímá vazba MAB1 na extracelulární epitop BamA inhibuje skládání β-barrel proteinů, indukuje periplazmatický stres, narušuje integritu vnější membrány a zabíjí bakterii. Rezistence k MAB1-mediovanému zabíjení odhaluje spojení mezi fluiditou vnější membrány a skládání pomocí BamA in vivo. Fluidita membrány narušuje funkci BamA. Využití inhibitorů BamA je možný nový mechanismis, jak cílit na E. coli.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 14
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/14