Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS March 20, 2018

PNAS

PNAS March 20, 2018

20.03.2018

http://www.pnas.org/content/115/12/3138

Vysoký příjem soli zvyšuje rezistenci na leptin a obezitu u myší stimulací endogenní produkce fruktózy a metabolismu

Doporučení ohledně stravování u obézních lidí kladou důraz na kalorickou restrikci a také snížení příjmu nekalorických složek potravy, jsou je i sůl. Dle nedávných studií je zvýšený příjem soli spojen s obezitou a inzulinorezistencí. Mechanismus tohoto efektu zatím nebyl popsán. Autoři prokázali, že vysoký příjem soli aktivuje aldózoreduktázovo-fruktokinázovou cestu v játrech a hypotalamu. To vede k endogenní produkci fruktózy s vývojem leptinové rezistence a hyperfagie, což způsobuje obezitu a inzulinorezistenci a ztukovatění jater. Vysoký příjem soli je prediktorem vývoje diabetu a nealkoholické steatózy u zdravé populace. Tato studie tedy potvrzuje, že snížení příjmu soli snižuje riziko vzniku obezity a metabolického syndromu.


http://www.pnas.org/content/115/12/3102

Vakcinace může posílit antibiotickou rezistenci mezi nevakcinačními sérotypy Streptococcus pneumoniae
Streptococcus pneumoniae jsou původci vážných onemocnění, které mnohdy končí i smrtí, způsobují vážné pneumonie, meningitidy a septikémie. Dostupné vakcíny cílí pouze na určitý subset sérotypů, tj. na subset streptokoků. Vakcinace je tedy spojená s nárůstem frekvence nevakcinačních sérotypů. Epidemiologické studie naznačují, že taková změna ve frekvenci některých sérotypů je spojena také s nárůstem antibiotické rezistence mezi nevakcinačními sérotypy. Autoři využili matematické modelování, aby toto potvrdili/vyvrátili, a zjistili, že omezení kompetice nevakcinačních typů s vakcinačními typy může indukovat nárůst antibiotické rezistence, neboť dochází k nárůstu výskytu variant nevakcinačních sérotypů s preexistující rezistencí.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 12
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/12