Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS

PNAS

PNAS

17.01.2018

January 16, 2018

http://www.pnas.org/content/115/3/E478.abstract

Lymfocyty uvolňují mitochondriální DNA sítě jako odpověď na CpG a non-Cpg oligodeoxynukleotidy třídy C

Cirkulující mitochondriální DNA je DAMP (danger-associated molecular pattern), uvolňuje se u autoimunitních nemocí, rakovin, traumatu. Autoři studie využili imunitní buňky, tj. lymfocyty, monocyty, neutrofilů, NK buňky zdravých dárců a B lymfocyty od CLL pacientů. Vybrané buňky rychle ejekovaly mtDNA jako síť filament po rozpoznání CpF a non-CpG oligodeoxynukleotidů třídy C. Uvolnění bylo přerušeno ZnCl2 , nesouviselo s buněčnou smrtí a pokračovalo v přítomnosti TLR9 inhibitorů. B lymfocytární mtDNA sítě byly rozdílné od neutrofilních extracelulárních pastí, co se týká struktury, závislosti na kyslíkových radikálech, a neobsahovaly žádné antimikrobiální proteiny. mtDNA sítě fungovaly jako rychlý messenger pro zahájení produkce interferonů třídy I.
Tvorba mtDNA sítí je tedy dalším mechanismem antimikrobiální obrany imunitního systému.


http://www.pnas.org/content/115/3/E498.abstract

Genová regulace a suprese interferon I signalizace pomocí STAT3 u difuzního velkobuněčného B lymfocytárního lymfomu

STAT3 je konstitučně aktivovaný v mnoha typech rakovinných buněk. Reguluje expresi genů, které podporují přežití, proliferaci, invazivitu a migraci nádorových buněk. U DLBCL je aktivace STAT3 a jeho kinázy JAK1 zapříčiněna autokrinní produkcí IL-6 a IL-10 aktivovaným subtypem buněk B lymfocyt-like (ABC). Autoři ke zjištění podkladu agresivity tohoto lymfomu provedli genome-wide analýzu a identifikovali 2,251 STAT3 cílových genů, které jsou zapojeny do aktivace B lymfocytů, také jejich přežití, proliferace, diferenciace, migrace. Celotranskriptomové profilování odhalilo, že STAT3 je jednak transkripční aktivátor, a jedna i supresor. Může tak ovlivňovat více onkogenních signálních cest, včetně NF-κ či PI3K/AKT/mTORC1. STAT3 negativně reguluje letální interferon I signální cestu inhibicí exprese IRF7, IRF9, STAT1, a STAT2. Inhibice aktivity STAT3 ruxolitinibem působí synergicky s lenalidomidem, což je induktor interferonu I, při inhibici ABC u DLBCL buněk in vitro i in vivo.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 3
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/3.toc