Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS

PNAS

PNAS

10.01.2018

January 9, 2018

http://www.pnas.org/content/115/2/302.abstract

Mužská homosexualita a maternální odpověď na Y-linked protein NLGN4Y

Autoři vytvořili test, který mě podat eulogické vysvětlení toho, že homosexuální muži mají větší počty starších bratrů než heterosexuální muži. Tuto hypotézu testovali hledáním protilátek proti Y-linked proteinu NLGN4Y (neuroligin 4), což je protein důležitý pro vývoj mužského mozku. Je tedy možné, že jeho blokování může být příčinou alterace vývoje mozku. Množství protilátek se může zvyšovat s počtem těhotenství, kdy je plod mužského pohlaví. Plazma matek s více syny, které také mají homosexuálního syna, bylo srovnáno s kontrolními vzorky. Ženy mají vyšší hodnoty anti-NLGN4Y než muži a ženy s homosexuálním potomkem měly mnohem vyšší hodnoty anti-NLGN4Y než kontrolní skupina, tj. ženy s heterosexuálními syny. Je tedy možné, že byla nalezena nová spojitost s homosexualitou a ta je imunologicky podmíněná.


http://www.pnas.org/content/115/2/E244.abstract

Histonová demetyláza LSD1 reguluje homeostázu hematopoetických kmenových buně a chrání před úmrtím na endotoxický šok

Hematopoetické kmenové buňky jsou udržovány v homeostatickém klidovém stavu, ale během akutní infekce jsou aktivovány a zvyšuje se tvorba imunitních buněk, jedná se o „emergency hematopoiesis“. Reakce HSCs v případě septického šoku však zatím nebyla prozkoumána. Autoři sledovali histonovou demetylázu KDM1A/LSD1, která je kritickým regulátorem savčí hematopoézy a negativním regulátorem odpovědi na zánět v HSCs během endotoxického šoku. Zánět indukovaný LSD1 deficiencí vede k akutní expanzi patologické populace hyperproliferaci a hyperzánětlivé reakci myeloidních progenitorů, což vede k septickému šoku a smrti. In vivo podání LPS wild-type myším vede k akutní supresi LDS1 v HSCs. Suprese LSD1 je způsobena zánět indukujícími miRNA. Blokování těchto miRNA blokuje supresi LSD1 a po podání LPS chrání před úmrtím na endotoxický šok. Autorům se podařilo najít možný cíl při řešení život ohrožujícího stavu, jakým je endotoxický šok s dysfunkcí HSCs.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 2
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/2.toc