Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2017 PNAS

PNAS

PNAS

18.07.2017

Inhibice akutního letálního zánětu plic IDO cestou

Plíce jsou orgánem, kde je reakce imunitního systému méně žádoucí, jinak by došlo k jejich poškození. V této studii autoři prokázali, že dárcovské CD4 T lymfocyty transientně indukují expresi IDO v plicním parenchymu, a to díky zvýšení exprese IFN-γ časně po alogenní transplantaci hematopoetických buněk.
Indolamin 2,3-dioxygenáza (IDO) je enzymem v metabolismu tryptofanu a hraje klíčovou roli v imunitní regulaci při zabránění vážných imunitních patologií, inhibuje imunitní systém. Autoři zjistili:
1. IFN-γ signalizace v plicním parenchymu zabraňuje vzniku syndromu idiopatické pneumonie (IPS) vyvoláním IDO exprese;
2. inhibice deacetylace STAT3 (Signal transducer and activator of transcription 3) zesiluje IDO exprese, která je indukována IL-6;
3. inhibice IDO exprese pomocí imunosupresiv může být zvrácena inhibitorem histondeacetylázy;
4. a konečně, l-kynurenin (metabolit L-tryptofanu, používá se při výrobě niacinu), který je produkován plicními epiteliálními buňkami a alveolárními makrofágy, během progrese pneumonie potlačuje zánětlivou aktivitu plicních epiteliálních buněk a CD4+ T lymfocytů prostřednictvím arylhydrokarbonového receptoru.
Výsledky práce naznačují, že IFN-γ a IL-6 mohou působit protizánětlivě, což se projeví v krátkém časovém rozmezí ihned po zánětu plic, jsou velmi důležité v ochraně plic před škodlivými imunitními patologiemi a že IDO je kritický regulátor zápalu plic.

Inhibition of acute lethal pulmonary inflammation by the IDO–AhR pathway

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 114 Number 29
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/114/29.toc