Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Pediatrics 2018 Pediatrics

Pediatrics

Pediatrics

02.08.2018

http://pediatrics.aappublications.org/content/142/2/e20174266

Pití a kouření během kojení a kognitivní funkce dítěte

Kouření a konzumace alkoholu žen v těhotenství je spojené s poklesem mentálních funkcí dítěte. Zatím však nebylo přesně určeno, zda konzumace alkoholu a kouření během kojení může mít vliv na kognitivní funkce dítěte.
Studie probíhala v Austrálii a účastnilo se jí 5107 novorozenců a sledovala se možný pokles kognitivních funkcí dětí matek, které konzumují alkohol a kouří. Konzumace alkoholu je spojená se snížením inteligenčního skóre (matrix reasoning score) dětí ve věku 6 až 7 let (dochází k poklesu neverbálního uvažování), pokud byly kojeny. Snížení je závislé na dávce alkoholu, čím větší konzumace, tím větší pokles). Ze studie vzešla i domněnka, že kojení a konzumace alkoholu může vést k poruchám učení. Kouření během kojení nebylo spojeno s žádnou odlišností mezi dětmi, jejichž matky v průběhu kojení nekouřily.
Pravidelná konzumace většího množství alkoholu během kojení může mít negativní dopad na mentální vývoj dítěte.


http://pediatrics.aappublications.org/content/142/2/e20180525

Nutriční kvalita bezlepkových produktů pro děti

Autoři ve studii sledovali kvalitu bezlepkových produktů a také jejich přínos dětem a srovnávaly s lepkovými potravinami (vzájemně si podobnými). Hodnotili 374 potravin pro děti, mezi nimiž bylo cca 18 % bezlepkových.
Výsledky ukázaly, že se výrobky příliš neliší v kaloriích, tucích, bezlepkové mají nižší obsah sodíku a bílkovin, ale vyšší obsah sacharidů. Celkově však nejsou lepší než produkty lepkové. Není tedy důvod, pokud dítě netrpí nějakou

Bibliografické údaje:

Titul: VOLUME 142 / ISSUE 2
Vydavatel: American Academy of Pediatrics
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: http://pediatrics.aappublications.org/content/142/2