Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM August 30, 2018

NEJM

NEJM August 30, 2018

30.08.2018

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1803583

Fáze 2 klinické studie s ibudilastem v léčbě roztroušené sklerózy

V případě roztroušené sklerózy jsou stále limitované možnosti léčby, zvláště u progresivních forem. Ibudilast inhibuje některé cyklické nukleotidové fosfodiesterázy, inhibiční faktor makrofágové migrace a TLR4. Dobře proniká přes hematoencefalickou bariéru.
Pacienti s primární nebo sekundární progresivní RS byli rozděleni do skupin ‒ 129 dostávalo ibudilast a 126 placebo. Studie trvala 96 týdnů. Primárním sledovaným znakem byla atrofie mozku, sekundárním pak změny v pyramidálním traktu, poškození retinální inervace, kortikální atrofie atd. Četnost změn v mozkové parenchymální frakci byla −0.0010/rok na ibudilastu a −0.0019/rok u pacientů s placebem. To reprezentuje ztrátu mozkové tkáně přibližně o 2,5 ml menší u pacientů na ibudilastu. Nežádoucí reakce, které jsou spojeny s užíváním ibudilastu jsou gastrointestinální symptomy, bolest hlavy a deprese. Ve fázi 2 studie se u pacientů s RS na ibudilastu zpomalila progrese mozkové atrofie v porovnání s pacienty na placebu.


https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1803550

Emicizumab jako profylaxe u pacientů s hemofilií A bez inhibitorů faktoru VIII

Emicizumab je bispecifická monoklonální protilátka, které přemosťuje aktivovaný faktor IX a X, aby nahradil funkci chybícího faktoru VIII, tj. obnoví homeostázu. Ve fázi 3 multicentrické studie autoři zjišťovali, zda je možné využít emicizumab jako profylaxi u pacientů s hemofilií A bez inhibitorů faktoru VIII.
Studie se účastnilo 152 pacientů, kteří byli rozděleni do skupin 2:2:1, tj. emicizumab 1,5 mg/kg, 3 mg/kg a bez profylaxe. Primárním výstupem byla četnost krvácení mezi skupinou s placebem a skupinami s emicizumabem. Dále byla ustavena také další skupina, která užívala profylaxi faktorem VIII + emicizumab v dávce 1,5 mg/kg.
Roční četnost krvácení byla 1,5 případů ve skupině s 1,5 mg, 1,3 případů ve skupině s 3 mg a 38,2 ve skupině s placebem. Došlo tedy ke snížení výskytu krvácení ve skupinách s emicizumabem oproti placebu o 96 a 97 %. 56 % a 60 % pacientů užívajících emicizumab nemělo žádnou krvácivou epizodu v porovnání se skupinou s placebem, kde se krvácivá příhoda vyskytla u každého pacienta. U pacientů užívajících také profylaxi fVIII se snížil výskyt krvácení o 68 %. Nejčastějším nežádoucím příznakem léčby byla místní reakce v místě vpichu. Nebyly zaznamenány žádné trombotické či mikrotrombotické případy, vznik protilátek proti léku ani proti faktoru VIII. Profylaxe emicizumabem podávaná subkutánně v daném schématu snižuje počet krvácivých příhod mezi pacienty s hemofilií A, kteří neužívají žádnou jinou profylaxi i u pacientů užívajících jako profylaxi faktor VIII.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 379 NO. 9
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/379/9