Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM

NEJM

NEJM

18.01.2018

January 18, 2018

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1708618

Hypertermická intraperitoneální chemoterapie ovariálního karcinomu

Léčba nově diagnostikované pokročilého ovariálního karcinomu je typicky léčena cytoreduktivním chirurgickým zákrokem a systémovou chemoterapií. Autoři vytvořili studii, aby zjistili, zda by využití hypertermické intraperitoneální chemoterapie (HIPEC) zlepšilo prognózu pacientek, které dostaly neoadjuvantní chemoterapii při léčbě stage III ovariálního karcinomu.
V multicentrické studii, fáze 3, bylo náhodně rozděleno 245 pacientek, které měly stabilní nemoc po 3 cyklech carboplatiny a paclitaxelu a podstupovaly cytoreduktivní chirurgický zákrok. Ten byl proveden buď s, nebo bez HIPEC s cisplatinou. V intention-to-treat analýze došlo k rekurenci nebo úmrtí u 110 ze 123 pacientek (89 %) bez HIPEC a u 99 ze 122 pacientek s HIPEC (81 %). Medián přežití bez rekurence byl 10,7 měsíce u pacientek bez HIPEC a 14,2 měsíce ve skupině s HYPEC. Medián celkového přežití byl 33,9 měsíců vs. 45,7 měsíců. Nežádoucí účinky byly shodné v obou skupinách.
Mezi pacientkami ve stage III ovariálního karcinomu s přidáním HIPEC do léčby došlo k prodloužení dobu do rekurence/úmrtí a nedošlo ke zvýšení nežádoucích účinků.


http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1709449

Somatická aktivace KRAS mutací u AV malformací v mozku

Sporadické AV malformace v mozku jsou nejčastější příčinou hemoragického iktu i mladých lidí a dětí. Genetická příčina zatím nebyla odhalena.
Autoři analyzovali krevní i tkáňové vzorky pacientů s AV malformacemi v mozku pomocí různých technik, aby mohli potvrdit přítomnost možné mutace. Byly detekovány somatické aktivační KRAS mutace ve tkáních 45 ze 72 pacientů, žádná v odpovídajících krevních vzorcích. V kultuře z endoteliálních buněk derivovaných z AV malformace mozku byly nalezeny KRAS mutace a zjištěno, že exprese mutantního KRAS (KRASG12V) v edoteliálních buňkách in vitro zvyšuje ERK aktivitu, zvyšuje expresi genů spojených s angiogenezí a NOTCH signalizací, což zvyšuje migraci buněk. Proces byl přerušen inhibicí MAPK-ERK signalizace. V případech AV malformací jsou detekovány KRAS mutace, které vedou k aktivaci MAPK-ERK signalizace v endotelu mozkových cév.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 378 No. 3
Vydavatel: The Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: http://www.nejm.org/toc/nejm/378/3