Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2017 NEJM

NEJM

NEJM

02.11.2017

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1706198
Genová léčba u pacientů se spinální muskulární atrofií

Spinální muskulární atrofie typu 1 (SMA1) je progresivní choroba zasahující motorické neurony, nastupuje již během raného dětství a rychle se zhoršuje. Končí smrtí kolem druhého roku dítěte. Dle studií je na vině mutace genu potřebného pro přežití motorických neuronů, tj. SMN1.
V této studii bylo 15 pacientů s SMA1 a dostali 1 dávku intravenózního přípravku s na virus navázanou komplementární DNA pro chybějící protein. 3 pacienti dostali nízkou dávku, 12 vysokou. Primárním výstupem byla hlavně bezpečnost léčby, sekundární pak zdravotní stav a prodloužení doby bez nutnosti napojení na ventilátor. 15 pacientů přežilo, a bylo dokonce bez zhoršení do 20 měsíců věku v porovnání s tím, že dle statistik se tohoto věku dožívá 8 % nemocných. Ve skupině na vysokých dávkách došlo ke zlepšení motoriky, dle skórovacího systému CHOP INTEND (Children’s Hospital of Philadelphia Infant Test of Neuromuscular Disorders) došlo k nárůstu ze 9,8 bodu na 15,4 ve třetím měsíci, normálně dochází k poklesu bodů. Ze 12 pacientů, kteří dostali vysokou dávku, 11 sedělo bez asistence, 9 se pohybovalo, 11 mohlo mluvit a 2 bez podpory chodili.
U pacientů se SMA1 1 dávka genové terapie zajistí delší přežití, zlepšení motorických funkcí. Je však potřeba provést další studie, které potvrdí bezpečnost a účinnost terapie.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1702752
Nusinersen vs. placebo u spinální muskulární atrofie novorozenců

Spinální muskulární atrofie je recesivní neuromuskulární onemocnění způsobené deficitem proteinu nutného pro přežití motorických neuronů SMN. Nusinersen je antisense oligonukleotidový preparát, který modifikuje pre-mRNA sestřih genu pro SMN2, čímt zvyšuje produkci SMN proteinu.
Studie, která byla randomizovaná, dvojitě zaslepená byl podáván buď nusinersen, nebo placebo dětem se spinální muskulární atrofií. Hlavním sledovaným parametrem bylo zlepšení motoriky a přežití bez nutnosti napojení na ventilátor.
Vyšší procento dětí, které dostávaly nusinersen než v kontrolní skupině, mělo motorickou odpověď na léčbu, tj. došlo na začátku léčby ke zlepšení motoriky (21 z 51, vs. 0 z 27). Ve finální analýze byl také rozdíl v motorice mezi skupinou s lékem a placebem, a to 37 ze 73 vs. 0 z 37 pacientů bylo zlepšeno. Stejně tak byl vyšší počet pacientů, které nebylo po dobu sledování nutné připojit na ventilátor, ve skupině s nusinersenem. Tento výsledek kopírovalo také celkové přežití.
Léčba nusinersenem zlepšuje motorické funkce pacientů se spinální muskulární atrofií, prodlužuje dobu přežití i dobu, po kterou mohou být bez připojení na ventilátor.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 377 No. 18
Vydavatel: The Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: http://www.nejm.org/toc/nejm/377/18