Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 JACI July 2018

JACI

JACI July 2018

03.07.2018

https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0021-3

Mastocytární chymáza snižuje vážnost infekcí streptokoky skupiny B

Streptokoky skupiny B (GBS) nebo S. agalactiae jsou beta hemolytické G+ bakterie, které kolonizují dolní močové cesty žen a jsou častým typem infekce během těhotenství. Obranné reakce zprostředkované vrozenou imunitou jsou kritické pro kontrolu GBS diseminace a rozvoje systémové infekce. Mastocyty jsou rezidentní sentinelové buňky, které přicházejí do kontaktu s patogeny během kolonizace a infekce. Autoři tedy mapovali jejich roli v infekci.
Studie prokázala, že mastocyty uvolňují proteázu chymázu při kontaktu s GBS.
Další pokusy probíhaly na gravidních myších. K systemizaci infekce GBS a ke zvýšení rizika předčasného porodu došlo u myší s deficitem mastocytární proteázy 4 (MCPT-4, jedná se o homolog lidské chymázy). U myší bez deficitu byla infekce pod „kontrolou“. Navíc bylo zdokumentováno, že proteolytické štěpení extracelulárního matrixového proteinu fibronektinu MCPT4 derivovaným z peritoneálních mastocytů snižuje adherenci GBS. Diseminace GBS a předčasné porody u MCTP-4 deficitních myší byly omezeny, pokud byl u nich také deficit exprese fibronektin vázajícího protein SfbA.
Studií se podařilo doložit, že MCPT4 působí proti diseminaci GBS infekce a snižuje riziko předčasného porodu. To je dáno tím, že MCPT4 je zapojen do proteolytického štěpení fibronektinu. Mastocyty tedy hrají důležitou roli v protiinfekční obraně.


https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30306-3/abstract

Hypersenzitivní reakce na podávané monoklonální protilátky: fenotyp a endotyp

S nárůstem klinického využívání monoklonálních protilátek narůstají i počty hypersenzitivních reakcí (HSRs). Symptomy, diagnostické možnosti s přímé řešení této hypersenzitivity zatím nebyly přesně definovány. Autoři se rozhodli vytvořit evidence-based klasifikaci HSRs na monoklonální protilátky dle klinického fenotypu, endotypů a biomarkerů, stejně tak možnosti jejich řešení desensitizací. Fenotypy, endotypy a biomarkery HSRs k 16 protilátkám byly určovány u 104 pacientů a porovnávány s výsledky 526 pacientů podstupujících subkutánní nebo intravenózní desensitizaci.
U pacientů se objevily 4 typy iniciálních reakcí. Typ podobný typu I u 63 % pacientů, uvolnění cytokinů u 13 %, smíšené reakce u 21 % a oddálený typ IV u 3 %. Naopak u pacientů, kteří podstupovali desensitizaci, a byla u nich vyvolána HSRs (23 % pacientů), tak se jednalo o typ s uvolněním cytokinů 52 %, typ I reakce u 32 %, smíšená reakce u 4 %. Kožní testy k 10 protilátkám, které byly provedeny 58 pacientům, byly ve 41 % pozitivní. Sérová tryptáza byly zvýšená u 1 pacienta a IL-6 byl zvýšen u 8 pacientů během desensitizace a byl asociován s fenotypem s uvolněním cytokinů. HSRs reakce proti monoklonálním protilátkám mohou být definovány jako typ I, cytokiny uvolňující, smíšené a typ IV oddálené hypersenzitivity. Diagnostikování je možné kožními testy, dle hodnot tryptázy a IL-6.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 142, Issue 1, p1-340
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0021-3