Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2018 JACI June 2018

JACI

JACI June 2018

05.06.2018

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30038-1/abstract

Kritická role plazmocytoidních dendritických buněk v indukci orální tolerance

Expozice složkám potravy procházejícím slizniční povrch vytváří orální toleranci, která ochraňuje před nežádoucí T lymfocyty mediovanou odpovědí. Orální tolerance je aktivní proces, který zahrnuje aktivitu Treg lymfocytů v GALT (gut-associated lymphoid tissue), které suprimují efektorové T lymfocyty. Autoři se však zaměřili na prezentaci antigenu a zahájení procesu nastavení orální tolerance. Sledovali roli plazmocytoidních dendritických buněk (pDCs), které jsou známé jako nekonvenční antigen prezentující buňky.
S GALT asociované sDCs u wild-type myší měly schopnost indukovat diferenciaci CD4+ efektorových T lymfocytů i Foxp3+ Treg in vitro. Wild-type a pDC zbavené myši byly vystaveny orálnímu antigenu a sledovala se generace Foxp3+ Treg ve střevní sliznici, což by vedlo k nastavení tolerance a snížilo výskyt potravinových alergií.
S GALT-asociované pDCs preferenční generují Treg. To vyžaduje autokrinní smičku TGF-beta, aby docházelo k robustní produkci. Deficit pDCs narušil generaci antigen specifických Treg v GALT po vystavení antigenu. Spolu s tím nedošlo k vývoji orální tolerance, ale došlo k progresi oddáleného typu hypersenzitivity a systémové anafylaxe, zhoršilo se také alergické astma a zvýšil se počet antigen specifických efektorových CD4+ T lymfocytů a produkce protilátek.
pDCs jsou nutné k nastavení orální tolerance jako prevence před alergickými reakcemi a mohou být klíčem k udržení gastrointestinální imunitní homeostázy.


https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30089-7/abstract

ANKRD1 reguluje imunitní odpověď proti HSV1

Atopická dermatitida je poměrně běžné zánětlivé onemocnění kůže. Někteří pacienti s AD jsou senzitivní k diseminaci infekce herpes simplex 1, tato komplikace se nazývá herpetický ekzém (ADEH+). Imunitní mechanismus, který za ADEH+ stojí, je zatím neznámý. Pomocí RNA sekvenování bylo zjištěno, že je v lidských PBMC po stimulaci HSV-1 zvýšeně indukována ANKRD1 (ankyrin repeat domain 1) a tato indukce u pacientů s ADEH+ byla výrazně redukována v porovnání s pacienty s AD bez herpetických infekcí.
Autoři validovali genovou expresi ANKRD1 u neatopiků, pacientů ADEH- a pacientů s ADEH+ a zjišťovali signální cesty, do nichž je zapojen. ANKRD1 exprese byla výrazně snížená v PBMC pacientů ADEH+ po stimulaci HSV-1 v porovnání s pacienty ADEH-. Bylo zjištěno, že indukce ANKRD1 pomocí HSV-1 je mediována prozánětlivými cytokiny. Umlčení ANKRD1 genové exprese v antigen prezentujících buňkách zvýšilo virovou zátěž a redukovalo UFNB1 a IL29 produkci. Pomocí koimunoprecipitačních metod se podařilo prokázat, že ANKRD1 formuje proteinové komplexi s IRF3 (interferon regulátory factor 3) a IRF7, což jsou důležité transkripční faktory regulující transdukci signálu z PRR (pattern recognition receptors). Zvýšená exprese ANKRD1 zvyšuje IRF3 mediované signální cesty.
ANKRD1 je zapojena do IRF3 mediované protivirové imunitní signální cesty. Redukce exprese u pacientů s ADEH+ může vést k patogenezi ADEH+.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 6, p1961-2324
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0020-1