Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cytotherapy 2018 Cytotherapy June 2018

Cytotherapy

Cytotherapy June 2018

22.06.2018

https://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30510-3/fulltext

Buněčná terapie autologními mezenchymálními stromálními buňkami u posttraumatické syringomyelie

Byla provedena fáze 2 klinické studie, které se účastnilo 6 paraplegických pacientů s posttraumatickou syringomyelií. Ti dostali 300 mil. MSC do nitra dutiny. Tito pacienti byli sledování následujících 6 měsíců. Hodnotily se klinické známky, bylo provedeno urodynamické vyšetření, neurofyziologické vyšetření, magnetická rezonance, anorektální manometrie atd.
U všech pacientů se na MRI na konci studie potvrdilo zlepšení, tj. došlo ke zmenšení dutiny. Bylo zachyceno také zlepšení v urodymamickém vyšetření. U 4 pacientů se zlepšily i výsledky anorektální manometrie. U 3 pacientů bylo zlepšení v evokovaných potenciálech. Dle hodnocení ASIA (american spinal injury association) došlo pouze u dvou pacientů ke zlepšení senzitivity. Klinické známky zlepšení neurogenní dysfunkce střeva však byly zachyceny u 4 pacientů. Došlo také k redukci spasmů u dvou pacientů a zlepšení spasticity u dalších dvou. 3 pacienti trpěli neuropatickými bolestmi, které byly léčbou sníženy.
Buněčná terapie přinesla pacientům zlepšení a je tedy možné ji využít pro terapii pacientů s posttraumatickou syringomyelií.


https://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30471-7/fulltext

Intratékální podání autologních mezenchymálních stromální buněk u poškození míchy

V textu je prezentována fáze 2 klinické studie s pacienty s chronickým míšnímporaněním. Tito byli léčení podáním 100 x 106 MSCs a sledování následujících 10 měsíců po prvním podání. U 9 pacientů se hodnotila efektivita léčby, u 11 bezpečnosti léčby. Hodnotily se výsledky klinického vyšetření, urodymanického vyšetření, neurofyziologického vyšetření, neurozobrazovacích metod.
Léčba byla dobře tolerovaná, neobjevily se žádné vedlejší projevy po podání. Pacienti vykazovali různou škálu klinického zlepšení v senzitivitě, motorické síle, spasmech, spasticitě, neuropatické bolesti, sexuálních a sfinkterových dysfunkcích, a to i v závislosti na jejich výchozím stupni poškození míchy a délce trvání poškození míchy. U 3 pacientů se zlepšilo hodnocení ASIA (american spinal injury association), před léčbou byli A, B a C, po léčbě B, C a D. urodynamická studie prokázala zlepšení u 66,6 % pacientů, snížilo se postmikční reziduum a zlepšila se funkce močového měchýře. U více než 50 % pacientů došlo ke zlepšení somatosenzorických nebo motorických evokovaných potenciálů a u více než 40 % se zlepšila vědomá svalová kontrakce, došlo k reinervaci.
U pacientů s chronickým poraněním míchy dochází po podání kmenových buněk hlavně ke zlepšení funkce sfinkterů a snížení neuropatické bolesti a senzitivity.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 20, Issue 6, p769-898
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1477-2566
Odkaz na stránky: https://www.celltherapyjournal.org/issue/S1465-3249(18)X0006-1