Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cytotherapy 2018 Cytotherapy May 2018

Cytotherapy

Cytotherapy May 2018

13.05.2018

Funkční transportéry organických kationtů se podílejí na osteogenické odpovědi na metformin v lidských mezenchymálních stromálních buněk získaných z pupečníku

https://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30405-5/fulltext

Je prokázáno, že metfornim využívaný jako antidiabetikum indukuje osteoblastickou diferenciaci mezenchymálních stromálních buněk skrze AMPK cestu (5' adenosine monophosphate (AMP)-activated protein kinase). Příjem metforminu, jakožto vysoce hydrofilní kationové složky, je facilitován membránovými OCTs (organic cation trasnporters) z rodiny SLC22 (solute carrier 22A gen family). Autoři testovali hypotézu, že zvýšení osteogenní diferenciace, tedy i kostní regenerace, je možné zajistit podáním metforminu a jeho vazby na OCTs, které jsou exprimovány na MSCs.
Autoři nejprve potvrdili, že lidské z pupečníku a Whartova rosolu derivované MSCs exprimují funkční OCTs. Klinicky významná koncentrace metforminu vedla k aktivaci AMPK cesty, zvýšila tvorbu mineralizovaných nodulů a expresi osteogenního transkripčního faktoru RUNX2. Při narušení, zablokování OCTs funkcí došlo k redukci osteogeneze. Výsledky dokládají, že exprese OCTs na UC-MSCs zvyšuje příjem metforminu buňkou, což zvyšuje osteogenezi.


https://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30407-9/fulltext

Intrastriatální transplantace kmenových buněk z „mléčných“ zubů redukuje motorický defekt u krys s „Parkinsonovou nemocí“

V této studii autoři zjišťovali možnost využití kmenových buněk získaných z mléčných zubů (SHED) při terapii obdoby Parkinsonovy nemoci u krys.
Nejprve izolovali SHED a indukovali diferenciaci na neurony produkující dopamin. Neural-primed SHED byly transplantovány do striatu krys s obdobou Parkinsonovy nemoci. SHED se in vitro v 62,7 % diferencovaly do neuronů a domapinových neuronů v 42,3 %.
Po transplantaci neural-induced SHED výrazně zlepšil stav krys, hlavně v oblasti motoriky. 61 % graftovaných SHED se diferencovalo na neurony, což zahrnovalo i 22,3 % dopaminových neuronů. Tyto se zapojily do mozku a vytvořily synapse. Další pokusy prokázaly, že neurony derivované z graftovaných SHED mají stejný membránový potenciál jako dopaminové neurony, což naznačuje, že se jedná o domapinové neuron-like buňky. Graftované SHED také modulují imunitní systém, neboť uvolňují také cytokiny.
Využití neural-primed SHED k léčbě Pakrinsonovy nemoci vyvolané u krys bylo úspěšné, došlo ke zlepšení motorických funkcí.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 20, Issue 5, p601-768
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1477-2566
Odkaz na stránky: https://www.celltherapyjournal.org/issue/S1465-3249(18)X0005-X