Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cytotherapy 2018 Cytotherapy April 2018

Cytotherapy

Cytotherapy April 2018

19.04.2018

http://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30001-X/fulltext

Intraartikulární implantace autologních z kostní dřeně získaných kmenových buněk do kolenního kloubu pacientům s revmatoidní artritidou a narušením kloubu

Ve studii se jednalo hlavně o zjištění, zda je podání kmenových buněk bezpečné a dobře tolerované. Autologní z kostní dřeně získané mezenchymální stromální buňky byly nitrokloubní podány pacientům s revmatoidní artritidou. Pacienti s poškozeným kolenním kloubem byli rozděleni do skupin, kdy jedné skupině byly podány kmenové buňky (15 pacientů) nebo solný roztok (15 pacientů). Pacienti byli sledování následujících 12 měsíců. Podání kmenových buněk nebylo spojeno s žádnými nežádoucími účinky během celé doby, co byli pacienti sledováni. Léčení pacienti také dosáhli zlepšení dle indexu WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) a dalších hodnotících škál, prodloužila se i vzdálenost, kterou pacienti ušli bez bolesti. Díky podání kmenových buněk mohla být snížená dávka metotrexátu a prednisolonu. Podání kmenových buněk se ukázalo být bezpečné, dobře tolerované a přineslo i zlepšení stavu kloubu pacientů s revmatoidní artritidou.


http://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(18)30002-1/fulltext

Adenovirus specifické T lymfocyty a jejich účinnost v přítomnosti metylprednisolonu

Infuze virus specifických T lymfocytů (VST) se zdá být velmi slibnou léčebnou alternativou u pacientů s refrakterní virovou infekci po transplantaci hematopoetických kmenových buněk (HSCT). VST jsou často aplikovány během imunosupresivní terapie, zvláště kortikoidní, která je v první linii léčebného postupu proti GvH nemoci. Autoři se zajímali o tom, zda kortikoidy mohou ovlivnit adenovirus specifické T lymfocyty. Po selekci ADV-VST byly tyto in vitro expandovány do 3 rozdílných kultur, bez metylprednisolonu, s metylprednisolonem 1 µg/ml nebo 2 µg/ml. Efektivita a aloreaktivita expandovaných ADV-VST byla kontrolována. Metylprednisolon tranzitorně inhiboval ADV-VST časnou expanzi. Neměl žádný vliv na sekreci IFN gama a cytotoxicitu. Specifická proliferace a aloreaktivita ADV-VST byla v přítomnosti metylprednisolonu snížená. Tyto výsledky ukazují na to, že společné podání metylprednisolonu 1 mg/kg a ADV-VST může vést k bezpečnému a efektivnímu použití jakožto protivirové imunoterapie.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 20, Issue 4, p479-600
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1477-2566
Odkaz na stránky: http://www.celltherapyjournal.org/issue/S1465-3249(18)X0004-8