Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cytotherapy 2018 Cytotherapy

Cytotherapy

Cytotherapy

01.01.2018

http://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(17)30694-1/fulltext

Vliv zvýšeného tlaku kyslíku na CD34 buňky pupečníkové krve in vitro

Pupečníková krev je alternativním zdrojem hematopoetických kmenových/progenitorových buněk a je možné ji využít pro léčbu hematologických malignit. V této studii autoři sledovali přímé působení HBO na UCB-CD34 diferenciaci, proliferaci a in vitro transmigraci. UBC-CD34 buňky byly vystaveny 100% kyslíku při 2,5 atmosférách na 2 hodiny. Došlo ke snížení proliferace a transmigrace těchto buněk. Dále byla limitovaná i diferenciace k erytrocytární linii. Dále se sledovala efekt HBO na relativní koncentraci cytoplazmatických a nukleárních reaktivních kyslíkových radikálů a exprese receptoru pro erytropoetin a CXCR4 receptor. U HBO vystavených buněk se zvýšila koncentrace kyslíkových radikálů v jádře, nedošlo k ovlivnění exprese EPO-R a CXCR4.
HBO zvyšuje formaci reaktivních kyslíkových radikálů v DNA v UCB-CD34 buňkách, čímž je vysvětlena redukovaná proliferace, migrace a diferenciaci do erytrocytární linie.


http://www.celltherapyjournal.org/article/S1465-3249(17)30711-9/fulltext

Extracelulární vesikuly uvolněné z mezenchymálních kmenových buněk stimulují tvorbu kosti u osteogenesis imperfecta

Systémová infuze mezenchymálních stromálních buněk (MSC) akceleruje růst dětí s osteogenesis imperfecta, přestože se tyto buňky neuchytí v kosti. Autoři se snažili odhalit mechanismus, jakým mezenchymální kmenové buňky posilují tvorbu kostí. Zaměřili se na extracelulární vesikuly uvolňované MSC, tyto izolovali a analyzovali složení. V poslední fázi pokusu testovali funkční aktivitu extracelulárních vesikul. Prokázali, že infuze extracelulárních vezikul stimuluje proliferaci chondrocytů v růstových ploténkách, což vede ke zlepšení růstu kostní v myším modelu osteogenesis imperfecta. Vesikuly obsahují trofické faktory, RNA, microRNA aj. Pokud jsou vesikuly zbaveny microRNA, naruší to jejich vliv na chondrocytární proliferaci. Studie dokládá, že MSC terapie má terapeutický vliv na osteogenesis imperfecta, a je to dáno sekrečními extracelulárními vesikulemi, které obsahují microRNA, které potencuje růst kosti.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 20, Issue 1, p1-164
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1465-3249
Odkaz na stránky: http://www.celltherapyjournal.org/issue/S1465-3249(17)X0013-3