Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cytotherapy 2017 Cytotherapy

Cytotherapy

Cytotherapy

01.09.2017

Terapeutické strategie pro místně recidivující a metastatický de-diferencovaný liposarkom s herpes simplex virus-thymidinkinázy-exprimující mezenchymální stromální buňky

Mezi hlavní výzvy v terapii diferenciovaného liposarkomu (DDLPS) patří vysoká rychlost sekvenční recidivy (> 80%) a metastázy (20-30%) po chirurgickém odstranění. Nicméně dobře definované terapeutické strategie pro tuto vzácnou maligní chorobu jsou nezbytné. Vyšetřili jsme nový přístup k léčbě DDLPS s mezenchymálními stromálními buňkami exprimujícími herpes simplex virus-thymidin kinasu (MSC-TK). Ve snaze zhodnotit tuto účinnost byla in vitro cytotoxicita MSC-TK proti buňkám DDLPS analyzována za použití testu apoptózy. V předklinické studii bylo MSC-TK-indukované snížení recidivy a metastázy validováno v opakujícím se modelu DDLPS po makroskopickém úplném resekci a modelu plicní metastázy DDLPS.

Výsledky
MSC-TK indukovala apoptózu v buňkách DDLPS účinkem okolního prostředí prostřednictvím intracelulární komunikace (GJIC) spojovacího uzlu toxického gancikloviru (GCV). Opakované modely DDLPS po stanovení reziduální nádorové / mikroskopické resekce nádoru a plicních metastáz byly zavedeny modely DDLPS, což naznačuje klinický význam. MSC-TK výrazně snížila míru recidivy lokoregionů a prodloužilo přežití bez recidiv, čímž zvýšilo celkové přežití v rekurentním modelu DDLPS. MSC-TK, následované léčbou GCV, poskytlo statisticky významné snížení plicních metastáz v raném a pokročilém stádiu.

Diskuse
Tato terapeutická strategie může sloužit jako alternativní nebo dodatečná strategie aplikací MSC-TK na cílové reziduální nádory po chirurgické resekci, čímž se u těchto pacientů snižuje lokální relaps a metastáza.


Therapeutic strategies for locally recurrent and metastatic de-differentiated liposarcoma with herpes simplex virus–thymidine kinase–expressing mesenchymal stromal cells

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 19, Issue 9, p1015-1130
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1465-3249
Odkaz na stránky: http://www.celltherapyjournal.org/issue/S1465-3249(17)X0009-1