Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Immunity 2017 Cell - Immunity

Cell - Immunity

Cell - Immunity

19.12.2017

http://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(17)30522-8

Transkripční faktor IRF4 způsobuje exhausci CD8+ T lymfocytů a limituje vývoj paměťovým buňkám podobných T lymfocytů během chronické infekce

Během chronické stimulace CD8+ T lymfocytů získávají fenotyp svědčící pro exhausci, tj. s expresí inhibičních receptorů, snížením efektorových funkcí a narušení metabolismu. T lymfocytární exhausce chrání před excesivní aktivitou imunitního systému, ale limituje clearance virem napadených a nádorových buněk. Autoři profilovali antigen specifické T lymfocyty získané z myší infikovaných LCMV (lymfocytic choriomeningitis virus), který způsobí akutní nebo chronickou nemoc. T lymfocytární exhausce během chronické infekce byla hnána vysokým množstvím transkripčních faktorů, které byly indukovány aktivací TCR, jednalo se o IRF4, BATF, NFATc1. Tyto regulátory zvýšily expresi inhibičních receptorů, a to včetně PD-1, a mediovaly narušení buněčného metabolismu. Navíc jejich vlivem došlo také k represi exprese TCF1, tj. transkripčního faktoru potřebného k diferenciaci paměťových buněk. Redukce exprese IRF4 obnovila funkce i metabolismus v T lymfocytech a napomohla k vytvoření memory-like T lymfocytům. Autorům se tak podařilo odhalit roli IRF4 u exhausce T lymfocytů během chronické infekce.


http://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(17)30486-7

Bílá tuková tkáň je rezervoárem paměťových T lymfocytů a má ochrannou roli během infekce

Bílá tuková tkáň se nachází i mezi orgány a hraje základní roli v metabolismu, navíc se zapojuje také do fungování imunitního systému. V rovnovážném stavu obsahuje bílá tuková tkáň paměťové T lymfocyty. Po infekci se v tuková tkáni kumulují velké množství patogen specifických paměťových T lymfocytů, které mají specifický metabolický profil. Tuková tkáň z předtím infikovaných myší byla schopná poskytnout ochranu neinfikovaným myším před vystavení letálnímu patogenu. Indukce vyvolání odpovědi z bílé tukové tkáně byla asociována s kolapsem lipidového metabolismu ve prospěch antimikrobiální odpovědi. Je tak patrné, že bílá tuková tkáň je rezervoárem paměťových T lymfocytů a poskytuje tak rychlou a účinnou efektorovou odpověď paměťových buněk.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 47, Issue 6
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: http://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(16)X0013-1