Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Host & Microbe 2021 Cell Host & Microbe February 2021

Cell Host & Microbe

Cell Host & Microbe February 2021

16.02.2021

Intranasální vakcinace lentivirovým vektorem chrání před SARS-CoV-2 v preklinických zvířecích modelech

Vývoj kandidátní vakcíny proti COVID-19 se ubírá také cestou topické aplikace. Autoři vytvořili lentivirový vektor, který vyvolává tvorbu neutralizačních protilátek proti spike glykoproteinu SARS-CoV-2. Systémová vakcinace tímto vektorem vyvolává u myší pouze slabou ochranu v plicích navzdory vysoké neutralizační aktivitě v séru. Pokud je ovšem imunitní odpověď vyvolána intranasální aplikací vakcíny, vede k výraznému snížení virové nálože v plicích a redukci lokálního zánětu. Integrační i neintegrační lentivirová platforma navíc vykazuje silnou ochranu plic u zlatých křečků, v nichž se virus snadno množí a blízce reflektuje stav u lidí, včetně COVID-19 fyziopatologie.
Výsledky dokládají, že na lentivirovém vektrou založená vakcína proti SARS-CoV-2 podána intranasálně má profylaktické účinky, chrání před poškozením plic.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(20)30672-7


Zrání neonatální ústní sliznice je dáno unikátními interakcemi mezi epitelem a mikrobiotou

Postnatální mikrobiota se podílí na slizniční homeostáze ve všech orgánech. Zatím byl dobře popsán vliv mikrobioty na jednovrstevnou sliznici střev. Ale neproběhly pokusy, které by ozřejmily vztah mikrobioty a mnohovrstevné sliznice úst. Ústní dutina novorozenců je kolonizována bohatou mikrobiotou, která v období ukončování kojení dosáhne složení jako u dospělých. V epitelu ústní dutiny se prenatálně nacházejí neutrofily, které jsou postnatálně vystaveny působení mikrobioty, a to vede k jejich dalšímu rekrutování do sliznice díky aktivaci epitelových γδT17buněk. Tyto neutrofily se však doslova ztrácejí během ukončování kojení v závislosti na tom, jak epitel vyzrává. Novorozenecký a dospělý epitel vykazují rozdílnou kinetiku obratu a transkriptomový podpis. U novorozenců je blízký signatuře bezmikrobních myší. Mikrobiální redukce během ukončování kojení je zprostředkována zvýšenou produkcí slin a produkcí protimikrobiálních slinných složek, která je indukována mikrobiotou. Unikátní postnatální interakce mezi mnohovrstevným epitelem a mikrobiotou ustanovuje homeostázu v ústech.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(20)30668-5

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 29Issue 2p145-310
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(20)X0003-5