Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Host & Microbe 2019 Cell - Host & Microbe Jun 12, 2019

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe Jun 12, 2019

15.06.2019

RELMα zprostředkovává vitamin A dependentní protimikrobiální ochranu pokožky

Deficit vitamínu A zvyšuje citlivost ke kožním infekcím. Doposud však nebyl znám mechanismus, jakým vitamín A reguluje kožní imunitu. V této studii autoři přináší data, v nichž je popsána klíčová role RELMα (resistin-like molecule α), která je exprimována epidermálními keratinocyty a sebocyty myší a má charakter antimikrobiálního proteinu, který je nezbytný pro vitamin A dependentní rezistenci ke kožním infekcím. Exprese RELMα je indukována mikrobiotou pokožky a má dle pokusů in vitro baktericidální efekt, in vivo pokusy výsledky in vitro potvrdily. K expresi RELMα je nezbytná přítomnost vitamínu A a krom mikrobioty ji indukuje také terapeutický analog vitamínu A isotretinoin. V lidské pokožce je molekula resistin, která patří do RELM skupiny, a její produkce je indukována analogy vitamínu A, zabíjí kožní bakterie. To dokazuje, že RELM proteiny jsou konzervované mezi druhy a jsou součástí vrozené imunity pokožky.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30207-0


Denní odebírání vzorků odhalilo personalizované asociace mezi dietou a mikrobiomem u lidí

Složení stravy je klíčové pro složení střevního mikrobiomu a jeho variace. Zatím však chyběla data, která by zachycovala vztah mezi denním výběrem potravin a složením mikrobiomu. Autoři použili multivarietní metodu k integrování 24hodinového zaznamenávání stravování a metagenomového zkoumání vzorků stolice od 34 zdravých dobrovolníků. Vzorky se odebíraly denně 17 dní. Denní rozdíly ve složení mikrobiomu jsou závislé minimálně na složení stravy v předchozích dvou dnech, jsou více závislé na výběru potravin než na konvenčním nutričním profilu, denní mikrobiální odpověď na složení potravy byla vysoce personalizovaná. Data od dvou osob, které konzumovaly pouze nápoje místo tuhé stravy, ukázala, že jednostranná dieta nevede ke stabilitě mikrobiomu. Stabilita mikrobiomu je naopak spojená s celkovou diverzitou konzumované stravy.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30250-1

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 25, Issue 6, p767-892
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(18)X0007-9