Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2018 Blood November 15, 2018

Blood

Blood November 15, 2018

16.11.2018

Notch signalizace mediovaná delta-like ligandem 1 a 4 kontroluje patogenezi chronické GvH nemoci u myší

Chronická GvH nemoc je hlavní příčinou komplikací po alogenní transplantaci hematopoetických buněk (all-HCT) a zůstává tak oblastí v medicíně, kterou je nutné řešit, resp. hledat nové možnosti, jak tento stav řešit.
Blokáda signální kaskády spojené s Notch je prevencí akutní GvH nemoci v mnohých myších modelech, ale vliv Notch na chronickou GvH nemoc se zatím nestudoval. Autoři tedy vytvořili GvH myší model a inhibovali pomocí specifických protilátek Notch.
U myší se sklerodermatózní chronickou GvH nemocí se do patogeneze zapojuje delta-like ligand 4 (Dll4), který aktivuje signalizaci Notch. Protilátky proti Dll4, pokud jsou podány časně, působí preventivně, poskytují ochranu před vznikem chronické GvH nemoci. Účinnost se zvyšuje, pokud jsou do léčby přidány také protilátky anti-Dll1. U Notch deficitních aloantigen specifických T lymfocytů není patrný žádný časný defekt v proliferaci nebo polarizaci in vivo, ale následně se snižuje sekrece cytokinů a zvyšuje se akumulace FoxP3+ regulačních T lymfocytů.
U myší se sklerodermatózní chronickou GvH nemocí dominuje bronchiolitis obliterans, ale nebývá postižena kůže. Absence Notch signalizace v T lymfocytech poskytuje dlouhodobou protekci proti nemoci, která je replikována systémových zacílením na Dll1 a Dll4, popř. oba ligandy. Efekt se dostaví i v případě, že jsou protilátky podány i během již probíhající nemoci. Notch inhibice snižuje poškození cílového orgánu a omezuje tvorbu germinálních center. Navíc se také snížila vážnost bronchiolitis obliterans u myší po inaktivaci Notch1 a Notch2 genu v T lymfocytech. Zacílení na samotný Notch2 je bezpečné a má terapeutický benefit.
Studií se podařilo potvrdit, že Notch ligandy a receptory jsou klíčovým regulátorem patogenních kroků vedoucích k rozvoji chronické GvH nemoci, a pokud by na ně bylo terapeuticky zacíleno, mohlo by to mít léčebný charakter.
http://www.bloodjournal.org/content/132/20/2188?sso-checked=true

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 132, Issue 20: 2109-2210
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/132/20?sso-checked=true