Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2018 Blood September 20, 2018

Blood

Blood September 20, 2018

20.09.2018

http://www.bloodjournal.org/content/132/12/1318

Mutace SRP54 genu způsobuje těžkou vrozenou neutropenie a Schwachman-Diamond-like syndrom

Vrozené neutropenie tvoří heterogenní skupinu genetických poruch, u 25 % pacientů není identifikován genetický defekt. S použitím celoexomového sekvenování se autorům studie podařilo identifikovat heterozygotní mutaci genu SRP54, který kóduje SRP 54 GTPázový protein (signal recognition particle). Defekt byl zachycen u 3 sporadických případů a 1 autosomálně dominantní rodiny. Autoři následně sekvenovali SRP54 gen u 66 probandů z francouzského registru pacientů. Bylo identifikováno 23 případů s mutacemi (16 sporadických, 7 familiárních) se 7 odlišnými mutacemi v SRP54, včetně rekurentní in-frame delece (Thr117del) u 14 případů. Téměř u všech pacientů byla neutropenie chronická s promylocytárním maturačním defektem, který se projevil v prvních měsících života. Pacienti potřebovali dlouhodobou terapie granulocyty stimulačním faktorem, na nějž však měli nedostatečnou odpověď. Neutropenie byla občas spojené s vážnými neurovývojovými vadami a insuficiencí exokrinních funkcí slinivky, kdy bylo nutné suplementovat enzymy. SRP54 je specificky aktivnější během diferenciace granulocytů in vitro a mutace SRP54 nebo jeho KO vede k dramatické redukci proliferace granulocytů, která je navíc spojená se zvýšenou p53-dependentní apoptózou. Vyšetření kostní dřeně u pacientů s mutací SRP54 potvrdilo, že je přítomná výrazná dysgranulopoéza a znaky endoplazticko-retikulárního stresu a autofagie. Autorům se podařilo charakterizovat patologickou cestu, která je druhou nejčastější příčinou vrozené neutropenie u pacientů ve francouzském registru pacientů.


http://www.bloodjournal.org/content/132/12/1332

Trombocyty zabíjejí cirkulující parazity všech hlavních druhů Plasmodií způsobujících malárii u lidí

Trombocyty se také zapojují do vrozené imunitní odpovědi na infekci, včetně malárie. Přesné mechanismy zatím nejsou známy. Autoři charakterizovali trombocyto-erytrocytární interakce pomocí mikroskopu a flow cytometrie u pacientů s P. falciparum, P. vivax, P. malariae, P. knowlesi. Vzorky 376 pacientů byly získány v endemických malarických oblastech Papui, Indonésie, Malajsie atd. Bylo odhaleno, že trombocyty se váží přímo na intraerytrocytární parazity všech studovaných Plasmodií a zabíjejí je, zejména zralá stadia, největší efekt byl u pacientů s P. vivax. Trombocyty se preferenčně vázaly na infikované erytrocyty v porovnání s neinfikovanými. Analýza intraerytrocytárních parazitů prokázala, že dochází k s trombocyty asociovanému zabíjení parazitů, které je charakterizováno intraerytrocytární akumulací PF4+TUNEL+ paraziti (platelet factor-4 and terminal deoxynucleotidyl transferase deoxyuridine triphosphate nick-end labeling of parasite nuclei). Spojení PF4+TUNEL+ paraziti nebylo spojené se systémově měřitelnou aktivací trombocytů. Počet trombocytů, infikované erytrocyty-trombocytární komplexy a s trombocyty asociované zabíjení parazitů inverzně koreluje s parazitární náloží.
Trombocyto-erytrocytární komplexy tvoří velkou proporci celkového počtu trombocytů, což může vést k trombocytopenii u pacientů. V kultuře je zabíjení parazitů mediováno trombocytárním faktem 4.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 132, Issue 12: 1217-1356
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/132/12