Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Transplantation and Cellular Therapy 2019 Biology of Blood and Marrow Transplantation January 2019

Biology of Blood and Marrow Transplantation

Biology of Blood and Marrow Transplantation January 2019

03.01.2019

Dvojitě negativní T lymfocyty korelují s vážnosti chronické graft vs. host nemoci

Chronická graft versus host nemoc (cGvH) je hlavní komplikací transplantace kostní dřeně. Postihuje 50‒80 % pacientů. Současné léčebné možnosti u cGvH nemoci nejsou specifické a mnohdy ani léčebné, spíše reagují na řešení příznaků a pacienti jsou udržováni měsíce na imunosupresivech, což je spojené s rizikem vážných, život ohrožujících infekcí. Je tedy důležité najít možnosti, jak tomuto stavu předejít či ho účinně řešit. Autoři popsali buněčnou dynamiku různých subsetů imunitních buněk, které jsou zapojeny do cGvH. Hlavně se zaměřili na jejich zapojení do nástupu a vážnosti cGvH u pacientů po alogenní transplantaci hematopoetických kmenových buněk.
Bylo zjištěno, že během nástupu cGvH dochází k poklesu CD45RO+CD4-CD8- (dvojitě negativní T lymfocyty), což je také doba, kdy dochází k růstu koncentrace sérového B lymfocyty aktivační faktoru (BAFF) a také populace B lymfocytů. Důležitým zjištěním pak bylo to, že dvojitě negativní T lymfocyty, resp. jejich počet, koreloval s vážností cGvH nemoci. Tyto výsledky jsou ve shodě s těmi, které prokázaly imunoregulační aktivitu dvojitě negativních buněk, které v případě aktivace eliminují B lymfocyty in vivo. Získaná data naznačují, že udržení zvýšených hodnot dvojitě negativních T lymfocytů před nástupem cGvH nemoci by mohlo být prevencí patologické B lymfocytární odpovědi.
https://www.bbmt.org/article/S1083-8791(18)30565-2/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 25, Issue 1, p1-192
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1083-8791
Odkaz na stránky: https://www.bbmt.org/issue/S1083-8791(18)X0012-3