Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Transplantation and Cellular Therapy 2017 Biology of Blood and Marrow Transplantation

Biology of Blood and Marrow Transplantation

Biology of Blood and Marrow Transplantation

03.10.2017

Hematopoietic Stem Cell Transplantation for Patients with Mucopolysaccharidosis II
Transplantace hematopoetických kmenových buněk pacientům s mukopolysacharidózou II (Hunterův syndrom)

U pacientů s mukopolysacharidózou typu II, tj. Hunterova syndromu, je deficit L-iduronosulfátsulfázy a dochází k hromadění heparansulfátu. Jelikož je nedostatek informací o možnosti léčby této choroby podáním hematopoetických kmenových buněk (HSCT) rozhodli se autoři toto změnit. Ve studii sledovali klinické, biochemické a radiologické parametry u pacientů s mukopolysacharidózou po HSCT a pacientů léčenými dodáním deficitního enzymu. Měli k dispozici demografická data od 146 pacientů (27 nových případů) po HSCT, 51 s náhradou enzymu a 15 neléčených. Data ukazují, že HSCT byla bezpečná, ze 27 nových případů nedošlo k žádnému úmrtí, GvH nemoc se objevila u 8 % z 85 publikovaných případů, a 8 % pacientů zemřelo na komplikace s HSCT. Pacienti s HSCT vykazovali výraznější zlepšení v tělesné stavbě, pohyblivosti kloubů a aktivitě než pacienti na substituční terapii. Hodnoty glykosaminoglykanů byly u pacientů na substituční terapii nižší než u pacientů s HSCT. MRI vyšetření mozku prokázalo, že u pacientů po HSCT došlo ke zlepšení nebo nedošlo k žádné progresi abnormálního nálezu zachyceného před léčbou, zatímco u substituční terapie došlo k dalšímu zhoršování již nalezených abnormit. Zdá se tedy, že HSCT je pro nemocné s mukopolysacharidózou typu II výhodnější než substituční terapie chybějícím enzymem.

http://www.bbmt.org/article/S1083-8791(17)30551-7/fulltext

STAT3 Expression in Host Myeloid Cells Controls Graft-versus-Host Disease Severity
Exprese STAT3 příjemcovými myeloidními buňkami ovlivňuje vážnost GvH nemoci
Profesionální antigen prezentující buňky hrají důležitou roli v aktivaci imunitní odpovědi GvH. Ačkoli jsou asi nejdůležitější populací dendritické buňky, mají i makrofágy velký vliv na intenzitu odpovědi proti štěpu. Autoři se pokusili odhalit molekulární mechanismus, který determinuje funkci myeloidních buněk v rámci reakce GvH. Zaměřili se na STAT3, což je transkripční faktor regulující aktivitu imunitních buněk, jeho role v případě makrofágů v patogenezi GvH nemoci zatím nebyla popsána. Aby autoři zjistili, jaký vliv má STAT3 na intenzitu GvH nemoci, vytvořili myši, které nesly myeloidní buňky STAT3-, tyto myši byly buď donory, nebo příjemci graftu. Redukce exprese STAT3 myeloidními buňkami u příjemce, nikoli u dárce, zvyšuje zánětlivou odpověď, aktivaci T lymfocytů a tím také vážnost GvH nemoci. STAT3 dle všeho snižuje aloimunnní odpověď a redukuje vážnost GvH nemoci.

http://www.bbmt.org/article/S1083-8791(17)30549-9/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 23, Issue 10, p1601-1810
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1083-8791
Odkaz na stránky: http://www.bbmt.org/issue/S1083-8791(17)X0010-4